Psilosybiini.info

Sienten kasvattaminen => Kysymyksiä kasvattamisesta => Aiheen aloitti: Klonkku - Toukokuu 19, 2014, 00:10

Otsikko: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Klonkku - Toukokuu 19, 2014, 00:10
Ketjun tarkoituksena on se, että jokainen käyttäjä, joka painii mahdollisen homeongelmansa kanssa, voi varmistaakseen olettamansa, lisätä kuvansa mahdollisesta homeesta tänne muiden käyttäjien tunnistettavaksi. Näin uusien käyttäjien on tulevaisuudessa helppo tunnistaa omat kontaminaationsa jo pelkkien aiempien kuvien perusteella, joten jokainen postattu kuva on erittäin suuri apu tulevaisuudessa. Ketju toimii samoin periaattein kuin muutkin foorumin tunnistuspyyntöketjut. Jokaiselle homeen tunnistamiselle ei enää tarvitse tehdä erikseen omaa aihettaan.

Tunnistuspohjana jokaiselle homeiden kanssa painiville, ja niille jotka haluavat lisätä omaansa ja muiden tietoutta erilaisista kontaminaatioista: Shroomeryn homeidentunnistus (http://www.shroomery.org/5276/What-are-common-contaminants-of-the-mushroom-culture/) ja foorumin oma tunnistamiseen ohjeistava viestiketju. (https://psilosybiini.info/keskustelu/index.php?topic=1178.0)

Tässä on hyvä esimerkki runsaasta homekasvustosta (luultavasti ns. Vihreä home, eli Trichoderma harzianum) PF-kakussa kasvatuksen loppuvaiheessa:
[smg id=2035]
Kakun alla olevat ruskeat pallerot ovat vain ruukkusoraa, johon rihmasto on kasvanut kiinni.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Hamppuhiiri - Syyskuu 27, 2014, 14:39
(http://i57.tinypic.com/2vkkduo.jpg)
Ensinmäinen sato mitä saanut aikaan... En oikein tiedä onko hometta tämä tumma vähän vihertävän sävyinen osa jalan alussa... Koko sato hyvin samanlaista. Mahtaako olla turvallista nauttia näitä tämmösiä ? Kiitoksia etukäteen !

Lajike mexicana ja growboxilla kasvatettu.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Hukkumiskuolemistani - Syyskuu 27, 2014, 15:13
Hamppuhiiri, sinertävä väri on mitä todennäköisimmin ns. bruisingia, joka ei ole vaarallista. Bruisingin erottaa helposti homeesta hieromalla sitä pumpulipuikolla. Jos pumpulipuikkoon ei jää väriä kyse on luultavimmin bruisingista. Jos pumpulipuikkoon jää väriä kyse on luultavimmin kontaminaatiosta.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Hamppuhiiri - Lokakuu 09, 2014, 05:24
Jälleen kerran sadonkorjuu tapahtunu, tällä kertaa alkoi ihmetyttämään yhdessä yössä tapahtunut "mustuminen" (http://i57.tinypic.com/24yrzw1.jpg)
Tämä tumma mitä nyt sitten onkaan niin ainaki jää myös sormiin kun tuli hipelöityä.. Olisiko jo nytten jonkin sortin home hyökkäys tapahtunut ?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Hamppuhiiri - Lokakuu 09, 2014, 09:20
Onko tämä itiöiden vapautuminen pahakin asia ? Ovatko vielä käyttökelpoisia ?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: King Size Slim - Marraskuu 06, 2014, 18:55
Setuppina köyhän miehen boxi missä 35l muovilaatikossa lasi vettä jossa ilmakivi. 4 maissi kakkusta jotka leivitetty vermikuliitissa. Keskellä kuvaa alhaalla kaksi rihmastopalleroa jotka epäilyttävästi harmaantuneet sisältäpäin.
[smg id=6149]
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Jaman - Joulukuu 29, 2014, 13:20
Onkos tämä aivan OK?

(http://oi60.tinypic.com/16l9p35.jpg)


(http://oi62.tinypic.com/2pr7o9g.jpg)

Tiedän että olisi saanut olla vähän kauemmin rasiassa mutta niin :D
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: karvarane - Tammikuu 02, 2015, 21:09
Tässä on vähän samanlainen tilanne kuin yllä, onko OK, vai  onko bakteeri päässyt valloilleen? Mitä on tehtävissä?
Edit: kuva jäi

(http://www.anony.ws/i/2015/01/02/IMG_20150102_181357.th.jpg) (http://www.anony.ws/i/2015/01/02/IMG_20150102_181357.jpg)
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Klonkku - Tammikuu 25, 2015, 20:35
Antakaa rihmaston jatkossa vallata kasvualusta rauhassa ennen kuin siirrätte niitä kasvatustilaan. Värimuutokset, etenkin harmaan sävyiset jauhomaiset pinnat ja pehmoiset pennunkarvapörröt ovat merkki kontaminaatioista. Harmaita kohtia tulee seurata ja mikäli ne leviävät voimakkaasti (leviäminen on huomattavaa vuorokaudessa ja kasvusto poikkeaa normaalista rihmastosta) voidaan ne todeta kontaminaatioiksi.

Kontaminaatiot voi yrittää poistaa leikkaamalla runsaasti myös tervettä kasvualustaa niiden mukana pois. Jos kontaminaatio on todettu, tulee kasvualusta eristää terveistä kasvualustoista omaan kasvatustilaansa, vaikka kontaminaatio olisi poistettu. Paras olisi siirtää terveet kasvualustat puhtaaseen terraarioon, sillä etenkin harmaat värimuutokset kertovat siitä, että homekasvusto on tuottanut itiöitä, mikä tarkoittaa sitä, että ne leijailevat ilmassa ja voivat saastuttaa myös muut terveet kasvualustat.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Kannabinoid - Huhtikuu 16, 2015, 15:08
Onkohan tämä hometta? Haisee pullataikinalta :)

(http://i57.tinypic.com/25thibm.jpg)
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Vesihiisi - Huhtikuu 16, 2015, 16:07
Kuvan perusteella sanoisin, että on cobweb tai joku vastaava kyseessä.

http://www.shroomery.org/5276/What-are-common-contaminants-of-the-mushroom-culture

Linkin takaa löytyy hyviä esimerkkejä erilaisista kontaminaatioista. Vertaile noihin kuviin ja nappaa osoite talteen.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Kannabinoid - Huhtikuu 16, 2015, 17:49
Jos kyseessä on cobweb, niin onko sille mahdollista tehdä mitään vai kippaanko suosiolla roskikseen?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Klonkku - Huhtikuu 16, 2015, 19:50
Cobwebbiä, todella kuvaava ja hyvä kuva kyseisestä kontaminaatiosta, kiitos siitä! Cobweb (Hypomyces sp.) on luonnossakin aika-ajoin tavattava homesieni, jonka rihmaston tunnistaa hämähäkinseittimäisestä/hiusmaisesta/vanumaisesta, hyvin kevyen näköisestä höttömäisestä kasvutavastaan. Sen erottaa tiiviistä rihmastosta tuntomerkkiensä lisäksi nopeasta kasvualustan pinnalle levittyvästä kasvutavastaan.

(http://ih2.redbubble.net/image.10577949.8020/flat,800x800,070,f.jpg)

Valitettavasti ei ole tehtävissä muuta kuin laitettava uutta matoa koukkuun ja yritettävä uudelleen. Hävitä kontaminoitunut kasvualusta niin, että laitat sen pussiin ja suljet pussin ilmatiiviisti, jotta mahdollisesti syntyneet homeitiöt eivät pääse leviämään asunnon ilmatilaan.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: FriiMään - Toukokuu 04, 2015, 10:35
Mitä luulette tuon viinipunaisen kasvuston olevan?

Itse yritin ottaa selvää ja arvaisin olevan ns. Lipstick Mold.

Onko mitään mahdollisuuksia vielä pelastaa?

(http://s18.postimg.org/q5evjbrll/Possible_Lipstick_Mold.jpg)
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Klonkku - Toukokuu 05, 2015, 16:36
Muovin ja rihmaston väliin litistynyttä kasvustoa on vaikea mennä tunnistamaan oikein miksikään, mutta punainen väri viittaa epäterveeseen kasvustoon.

Kyseessä voi olla ns. huulipunahometta, mutta voi olla myös jonkin sortin Fusarium- tai jopa Gibberella-sukua, jotka tykkäävät mm. maissista. Fusariumeja tavataan etenkin kosteusvaurioituneissa rakennuksissa, joten se voi huonoimmassa tapauksessa indikoida jostain muustakin kuin kontaminoituneesta kasvualustasta.

Onko kasvusto miten levinnyt reilun vuorokaudena aikana? Voit yrittää pelastaa kasvualustan leikkaamalla REILLA KÄDELLÄ vaurioituneen osan pois. Mikäli vaurio on vain kuvan osoittamassa reunassa, leikkaisin itse kasvualustasta puolet pois ja seuraisin tilannetta vähintään viikon ennen kuin uskaltaisin siirtää kakkua samaan terraan terveiden kasvustojen kanssa. Mutta kontaminoituneet kasvualustat (etenkin itiöivät, eli jauhomaiset ja pölisevät) aina mielellään suoraan roskiin ja omaan roskapussiinsa, joka suljetaan hyvin, jotta itiöt eivät pääse leviämään muihin kasvualustoihin tai tiloihin.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: FriiMään - Toukokuu 06, 2015, 21:13
Epäilyttävä punainen kasvusto on jatkanut leviämistä. Nyt sitä on kaikissa kolmessa purkissa jotka inokuloin. Taitaa olla parasta hävittää ne ja ottaa uusi yritys!

Mielenkiintoista on se, että laitoin pienen määrän ylitse jääneitä maisseja ja itiöitä ylimääräisen purkin pohjalle. Tähän purkkiin ei iskenyt punaista kasvustoa. Alla on kuva miltä tämä purkki näyttää. Tämä purkki eroaa toisista purkeista sillä ettei purkin seinämät ole yhtä kostean näköiset.

Tässä ylimääräisessä purkissa on kasvustossa kuitenkin erikoisen näköisiä "säikeitä." Onkohan tämäkään tervettä kasvustoa?

(http://s27.postimg.org/ntwjxh5q7/Saikeet.jpg) (http://postimg.org/image/ntwjxh5q7/)
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Hukkumiskuolemistani - Toukokuu 07, 2015, 00:19
Tässä ylimääräisessä purkissa on kasvustossa kuitenkin erikoisen näköisiä "säikeitä." Onkohan tämäkään tervettä kasvustoa?

"Säikeet" ovat ritsomorfista rihmastoa, ihan tervettä kasvustoa siis.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: nodium - Toukokuu 13, 2015, 12:13
Mitähän näissä on? Kyseessä pf tek shotgun terraariossa. Rihmastot oli ihan valkoisia kun ne laitettiin terraarioon. Hieman alle parissa viikossa sieniä on tullut valmiiksi, mutta myös tuommoista sinistä väriä tullut rihmaston pintaan. Poimimisen jälkeen noin 15 minuutissa varret alkoivat vihertää voimakkaasti. Eli huom. poimituissa sienissä näkyvä vihreä väri ilmestyi niihin vasta poimimisen jälkeen! ja todella lyhyessä ajassa. Mitähän se lienee? Sienet ovat P.Cubensis Thai Koh Samui. Terraario haisee vähän ummehtuneelle mutta erittäin vähän. Sienet tuoksuvat sieniltä. Syödä niitä ei ole uskallettu. Näin olen siis kuullut, en ole ottanut itse kuvia tai osaa mihinkään. Kiinnostaa vaan tietää mikähän home tai muu noissa kuvissa mahdollisesti on? harmittavan epätarkkoja kuvia.

(http://s16.postimg.org/5nsybodph/IMAG0147.jpg)

(http://s2.postimg.org/n2nhujkl4/IMAG0152.jpg)

(http://s8.postimg.org/ilhdpvx9w/IMAG0161.jpg)

(http://s8.postimg.org/44u4bb7sk/IMAG0171.jpg)
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Toukokuu 13, 2015, 18:11
Ainakaan minulle kuvat eivät näy,  mutta kosketuksesta (esim. sadonkorjuun aikana) sinertyminen on bruisingia. Tämä on normaalia,  kun psilosybiini hapettuu joutuessaan ilman kanssa kosketuksiin solujen rikkoutuessa. Myös kuivahtaneet sienet/rihmasto sinertää usein.
Varmuuden vuoksi voit kokeilla topsipuikolla tai wc-paperin palalla värjääntynyttä kohtaa. Mikäli pyyhkäistessä värä tarttuu, kyseessä on suurella todennäköisyydellä jonkin homeen värilliset itiöt (trichoderma tms.). Jollei tartu, värjäymä on bruisingia ja täten täysin turvallista nautittavaksi.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: nodium - Toukokuu 14, 2015, 00:10
Kiitos!:)

Toivottavasti nyt näkyy kuvat.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Thakka - Toukokuu 15, 2015, 01:13
Hei!

Olen kasvattamassa ensimmäistä kertaa näitä ja hyvin pyyhkii, tänään huomasin jotain normaalista poikkeavaa.


Tummankellertäviä limaisen näköisiä paakkuja on ilmestynyt rihmaston reunoille, mitäköhän lienee?

Lajikkeena Thai, valmistin ensin pf-tek kakkuja jotka sitten kolonisoitumisen jälkeen siirsin toissijaiseen vermis-kookos-kahvisubstraattiin. Reilun kahden viikon

jälkeen alkoivat puskemaan pinnejä astioiden sisällä. Siirsin heti terraan ja ovat kasvaneet moitteetta nyt vajaa viikon. Olen sumutellut ja tuulettanut noin 4 kertaa

päivässä.

Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: kekkulikale - Heinäkuu 09, 2015, 01:39
Jotain hämärää luulen kasvatuksessani olevan, tuo kuvassa hieman kehnoskosti näkyvä vanumainen tavara erittoten arveluttaa. Alustana on tumma täysjyväriisi, kesti jokseenkin kauan kolonisoituakin ja kolmesta kakusta on yksi tehnyt vasta sadon vaikka siirretty kasvatustilaan jo neljä-viisi viikkoa sitten! Kakut on dunkattu ~24h, kahteen kertaan vielä kun ajattelin että fruittaaminen kestää liian vähän kosteuden vuoksi :o Nyt alkaa toinen kakku puskea sientä, mutta kovin hitaalta näyttää ja viikossa kasvua melko vähän. Taitaa olla cobwebiä noissa tuo höytyvämäinen tavara?

Heitänkö vaan pois? Ekaa satoa kyllä tuli mutusteltuakin ja hyvin toimi ja vielä täällä ollaan! :D
Ks. kuva liitteenä
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Fjori - Heinäkuu 16, 2015, 13:32
Tässä ei nyt ole kyse homeesta (päättelin sinerryksen olevan bruisingia kun mitään ei tarttunut vanupuikkoon), mutta osaisiko joku sanoa mitä nuo epämääräiset pahkurat ovat? Ja ennen kaikkea: voinko silti kerätä terveen näköiset sienet huoletta?

(http://i.imgur.com/nJTX1F9.jpg)
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Heinäkuu 16, 2015, 13:36
Voit kerätä ja voit kerätä ne pahkuratkin. Ne ovat lakittomia mutantti-itiöemiä, synnyinsyy tuntematon.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Fjori - Heinäkuu 16, 2015, 13:52
Suurkiitos, Eni! En jostain syystä löytänyt mistään informaatiota vastaavista tapauksista.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: oodas - Joulukuu 02, 2015, 11:24
(http://)Hmm mitäs tämä? Ei tarttunut topstikkuun, joten voiko olla bruisingia vaikka vain 6 päivää olleet boksissa.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Joulukuu 02, 2015, 15:54
Sinelmältä näyttää. Saattaa tulla pientä pintavauriota rihmastoon jo kakkuja laseista kumotessa, jolloin tulee tuollaista. Myös liian kuiva ilma aiheuttaa usein bruisingia, mutta silloin sitä on tasaisesti koko kakussa haalean sinisenä.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: oodas - Joulukuu 03, 2015, 11:34
Sinelmältä näyttää. Saattaa tulla pientä pintavauriota rihmastoon jo kakkuja laseista kumotessa, jolloin tulee tuollaista. Myös liian kuiva ilma aiheuttaa usein bruisingia, mutta silloin sitä on tasaisesti koko kakussa haalean sinisenä.
kiitos :)
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Roger - Heinäkuu 07, 2016, 18:01
Alkaa näyttää siltä, että rihmaston sijaan on komeat homeeet kasvamassa laseissa. Toivoisin
tunnistuspyyntöä näille mahdollisille homeille.

http://i.imgur.com/sL5vJar.jpg

1) Kaikissa laseissa jossa rihmastokasvua, näkyy kuvanmukaista, ruisjauho/vermis-sekoitusta
vaaleampaa laikkua. Se näyttää täysin samalta mitä ravinneseos ja kiiltää kuin vermikuliitti, mutta on väriltään beigeä/kultaista (?)

http://i.imgur.com/RSfUAq4.jpg

2) Osassa kakuista myös harmaata kasvustoa. Ei ole vitivalkoista, sävyltään jossain valkoisen
ja lyijykynän harmaan välimaastossa.

http://i.imgur.com/kxOlwxu.jpg

3) Osassa kakuista itiörihmasto kasvaa kuvanmukaisella tavalla. Normaalia?

Lisäksi minulla on kakkuja, joissa ei näy minkäänlaista kasvustoa - ei itiökasvustoa, ei homeita. Siksi ihmetyttääkin, miten näihin on päässyt kontaminaatioita, jos kakuissa joissa ei kasva rihmasto ei kasva minkään lajin homekaan.

Vielä kysyn - inkubaatiovaiheessa kun tulee tarkisteltua noita laseja, niin täytyykö tässäkin huomioida aseptiikka ja desinfioida käpälät ennen räpeltämistä? Kai se olisi hyvä, mutta tulee vaan niin kalliiksi tuolla isopropanolilla läträäminen.

Toinen kysymys - voinko ja kannattaako käyttää uusiksi nuo samat kakut joissa ei näy minkäänlaista kasvustoa, jos steriloin ne ensin? Muuttuvatko liian kuiviksi? Ovat olleet n. 2 viikkoa inkuboitumassa.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Diogenes - Elokuu 28, 2016, 19:06
En usko että näissä kahdessa ensimmäisessä kasvualustassa on mitään vikaa, mutta laitoin varalta kuvan jokaisesta kasvualustasta, jos osaatte spotata onko missään aihetta toimenpiteisiin. Kaikki kasvualustat tuoksuvat raikkaan sienimäiseltä. 

Ensimmäisessä kuvassa setti on omasta mielestä OK. Kasvusto näyttää paikoitteillen seittimäiseltä, mutta vitivalkea väri ei tunnu viittaavaan cobwebbiin vaan terveeseen rihmastoon.

https://imgur.com/TnrL7FJ

Toisessa kuvassa kasvualusta muuten OK, mutta kuvassa ympyröity paikka on väriltään beigeen vivahtava.

https://imgur.com/NVTuWBd

Kolmas kasvualusta katkesi dunkatessa. Paikkasin vermikuliitilla, jonka johdosta se näyttää hyvin sotkuiselta. Kärsiikö sato ko. onnettomuudesta? Dunkkauksen jälkeen kasvoi neljä pinniä, joista kaksi pinniä on vaihtanut väriään epäilyttävään suuntaan (haaleanruskeaan jossa harmaata päällä). Mitä mahtaa tapahtua tässä kasvualustassa? (2 tarkkaa kuvaa)

https://imgur.com/VlG2i1b

Oikeanpuolisessa pinnissä kannan mukainen väri, vasemmassa värimuutos.

https://imgur.com/MHYw9TP


Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Lahottaja - Elokuu 29, 2016, 14:41
En usko että näissä kahdessa ensimmäisessä kasvualustassa on mitään vikaa, mutta laitoin varalta kuvan jokaisesta kasvualustasta, jos osaatte spotata onko missään aihetta toimenpiteisiin. Kaikki kasvualustat tuoksuvat raikkaan sienimäiseltä. 

Ensimmäisessä kuvassa setti on omasta mielestä OK. Kasvusto näyttää paikoitteillen seittimäiseltä, mutta vitivalkea väri ei tunnu viittaavaan cobwebbiin vaan terveeseen rihmastoon.

https://imgur.com/TnrL7FJ

Toisessa kuvassa kasvualusta muuten OK, mutta kuvassa ympyröity paikka on väriltään beigeen vivahtava.

https://imgur.com/NVTuWBd

Kolmas kasvualusta katkesi dunkatessa. Paikkasin vermikuliitilla, jonka johdosta se näyttää hyvin sotkuiselta. Kärsiikö sato ko. onnettomuudesta? Dunkkauksen jälkeen kasvoi neljä pinniä, joista kaksi pinniä on vaihtanut väriään epäilyttävään suuntaan (haaleanruskeaan jossa harmaata päällä). Mitä mahtaa tapahtua tässä kasvualustassa? (2 tarkkaa kuvaa)

https://imgur.com/VlG2i1b

Oikeanpuolisessa pinnissä kannan mukainen väri, vasemmassa värimuutos.

https://imgur.com/MHYw9TP

Hyvältä näytää mielestäni. Mulla on kasvanut tollanen ihan samalainen vaalea rihmastopallura.

Rihmaston halkeilu ei tietääkseni haitaa ja on sitä itselläkin käynny. Pinnit näytää tosiaan abortaneen jostain syystä.

Tollasissa astioissa, missä on korkeat reunat, kanataa huomioida, että hiilidioksiidi on ilmaa raskaampaa ja kertyy nopeasti tohon rihmaston ympärille jos ei ilma liiku.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Diogenes - Elokuu 29, 2016, 15:37
En usko että näissä kahdessa ensimmäisessä kasvualustassa on mitään vikaa, mutta laitoin varalta kuvan jokaisesta kasvualustasta, jos osaatte spotata onko missään aihetta toimenpiteisiin. Kaikki kasvualustat tuoksuvat raikkaan sienimäiseltä. 

Ensimmäisessä kuvassa setti on omasta mielestä OK. Kasvusto näyttää paikoitteillen seittimäiseltä, mutta vitivalkea väri ei tunnu viittaavaan cobwebbiin vaan terveeseen rihmastoon.

https://imgur.com/TnrL7FJ

Toisessa kuvassa kasvualusta muuten OK, mutta kuvassa ympyröity paikka on väriltään beigeen vivahtava.

https://imgur.com/NVTuWBd

Kolmas kasvualusta katkesi dunkatessa. Paikkasin vermikuliitilla, jonka johdosta se näyttää hyvin sotkuiselta. Kärsiikö sato ko. onnettomuudesta? Dunkkauksen jälkeen kasvoi neljä pinniä, joista kaksi pinniä on vaihtanut väriään epäilyttävään suuntaan (haaleanruskeaan jossa harmaata päällä). Mitä mahtaa tapahtua tässä kasvualustassa? (2 tarkkaa kuvaa)

https://imgur.com/VlG2i1b

Oikeanpuolisessa pinnissä kannan mukainen väri, vasemmassa värimuutos.

https://imgur.com/MHYw9TP

Hyvältä näytää mielestäni. Mulla on kasvanut tollanen ihan samalainen vaalea rihmastopallura.

Rihmaston halkeilu ei tietääkseni haitaa ja on sitä itselläkin käynny. Pinnit näytää tosiaan abortaneen jostain syystä.

Tollasissa astioissa, missä on korkeat reunat, kanataa huomioida, että hiilidioksiidi on ilmaa raskaampaa ja kertyy nopeasti tohon rihmaston ympärille jos ei ilma liiku.

Ah, okei. Taidanpa kerätä nuo abortit irti kasvualustasta. Mukavaa kun pääsee kohta laittamaan nuo PF-tekin kakutkin terraan ja kaikki ovat tuottamassa satoa. :)
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: kuutikki - Syyskuu 02, 2016, 14:31
Hei.
Laitan nyt tämän kysymyksen tähänkin topikkiin, taisin hieman turhaan tehdä erillisen topikin aiheesta.
No anyways.
Kasvualustana kolonisoituneet maissinjyvät sekoitettuna pastöroituun vermis/kookoskuituun. Päälle viikon ovat kolonisoituneet nyt.
Miltä nää näyttää? Onko epänormaalia kasvustoa havaittavissa?
(https://s3.postimg.org/hw56vm6wj/IMG_20160901_170453.jpg) (https://postimg.org/image/q1n8trv5b/)

(https://s3.postimg.org/xiwg8zkoj/IMG_20160901_170614.jpg) (https://postimg.org/image/xiwg8zkof/)

(https://s3.postimg.org/6mch0o1v7/IMG_20160901_170843.jpg) (https://postimg.org/image/vsdf7i35b/)

(https://s3.postimg.org/o0wp8xz03/IMG_20160901_170953.jpg) (https://postimg.org/image/vgvyuqmpb/)

(https://s3.postimg.org/x9yvj27w3/IMG_20160901_171023.jpg) (https://postimg.org/image/vi5wo5oj3/)

(https://s3.postimg.org/rztwrrnn7/IMG_20160901_171044.jpg) (https://postimg.org/image/wyhf6arfz/)

(https://s3.postimg.org/uvblcdh0z/IMG_20160901_173834.jpg) (https://postimg.org/image/8jdsizhwv/)
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Inimanim - Lokakuu 09, 2016, 13:34
Mikäköhän veijari tuota punertavaa mahtaa aiheuttaa? Koitin vertailla sitä yleisimpien kontaminaatioiden kuviin, mutta selvää yhdennäköisyyttä en löytänyt (menee varmaan kokemattomuuden piikkiin).

(https://s16.postimg.org/4rfreaknp/20161009_125657.jpg)

Kyseessä ensimmäinen yritykseni, Matyaksen tekillä. Viikon verran ollut neljä purkkia kaapissa ja eilen illalla huomasin, että jokaisessa näkyy tuollaista epämääräistä punertavaa. Ajattelin ensin, että olisiko kyseseessä kuitenkin vain joku palaneen/kuivuneen maissin aiheuttama harha, mutta sen verran paljon sitä on, että jonkun sortin kontaminaatiohan tuo lienee. Asun melko vanhassa kämpässä, joten epäilen, että olisiko se näinkin huonon onnistumisprosentin taustalla.

Seuraillaan nyt hetki vielä, mihin tuo lähtee kehittymään, mutta vähän veikkaan että ei taida muu auttaa kuin lähteä painekeitinkaupoille ja metsästää jostain uusi printti. :/

Ps. Pahoittelen kuvan kieltämättä heikosta laadusta, mutta aika hyvän käsityksen se antaa.

VÄHÄN PÄIVITYSTÄ:
Rihmastot ovat jatkaneet nätisti kasvuaan värivirheistä huolimatta. Avasin äsken varovasti yhden purkin kantta odööreitä tutkaillakseni, enkä havainnut muuta kuin miedon sienen tuoksun, joten olen varovaisen optimistinen. Tämähän saattaa jopa olla ihan tervettä kasvustoa vielä.
Onko muilla esiintynyt tuollaista maissin punertumista siinä vaiheessa, kun sieni alkaa puskemaan läpi? Olisko esim. mahdollista, että sieni itse jotenkin nautiskelee sitä maissin luonnollista keltaisuutta ravinnokseen? Jäädäämpä taas odottamaan, mitä tapahtuu...
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Greatmaster - Lokakuu 12, 2016, 23:30
Jos jyvissä on hometta sen kyllä yleensä haistaa heti, että sikäli on hyvä merkki että vain sienimäinen tuoksu on läsnä. Myös bakteerikasvustot haistaa helposti imelän pistävästä tuoksusta, jonka alle sienen oma tuoksu helposti jää. Kannattaa siis edelleen maltilla jatkaa projektia eteenpäin. Tuosta punertavasta värisävystä en osaa sanoa mitään.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: snuas - Lokakuu 25, 2016, 18:25
Ensimmäisen sadon jälkeen nesteytin kasvualustan ja ensimmäisen viikon aikana siihen ei alkanut kasvaa mitään. Luovutin toisen sadon suhteen ja laatikko jäi kaappiin ilman valoa ja kastelua. Reilu viikko tämän jälkeen sinne on kuitenkin kasvanut sientä, pohjalla on mustaa väriä ja haju on suht neutraali (kuva liitteenä). Onko tämä kontaminaatio vai voiko kyseessä olla esim. ensimmäisen sadon itiöitä? Voiko toinen sato olla vielä pelastettavissa? Kiitos avusta!
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Lokakuu 25, 2016, 18:51
Mitä tuossa on matskuna? Rihmasto ja sienet näyttävät ihan terveiltä. Saatko kuvaa lähempää sitä mustaa?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: snuas - Lokakuu 25, 2016, 22:09
Popcornit siirretty toissijaiseen kasvualustaan (vermikuliitti, kookoskuitu, käytetyt kahvinpurut). Pistän tähän vielä kuvan vähän lähempää, mutta tähän hätään ei saa kännykän kameralla parempaa, toivottavasti siitä näkee jotain. Huomenna saa paremman laatusta kuvaa jos on tarve.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Lokakuu 26, 2016, 10:30
Tuo musta näyttää imo vaan pohjamatskulta, mutta on se kyllä merkillisen tummaa kahvikookosvermikseksi. Kuvan vasemmassa reunassa keskivaiheilla näyttäisi olevan vähän vihertävää, mutta se saattaa olla vain optinen harha.
Kun näkyy kuitenkin noita rihmastosolmuja ja pinnejä puskevan, niin itse tarkkailisin tilannetta ja muuten antaisin olla. Jos tuon nyt home vie, niin ei siihen ole paljoa vaivaa joutunut panostamaan. Samalla uudet ensisijaiset tulille vaan :)
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Nicodemus - Lokakuu 28, 2016, 01:07
Kertokaa joku onko toi paha homma ja pystynkö jotenkin pelastamaan tattini? Laitoin viime lauantaina kasvamaan ja alko näkymään ensiksi valkosta mutta sitten se alkoi vaihtamaan väriä oranssiksi......
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Lokakuu 28, 2016, 09:54
Sanoisin, että äkkiä roskiin tuo köntti, perusteellinen siivous ja uudet tulemaan.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Vilijonkka - Marraskuu 17, 2016, 16:18
No niin, uusi täällä ja heti käsi ojossa vinkumassa neuvoja. :D Köhköh

Tein tyypillisen aloittelijan tavoin muutaman kakun humyn pf-tek ohjeita noudattaen. Joidenkin laskemattomien viikkojen aikana lasit ovat täyttyneet valkoisesta, näin noviisin silmään ihan kivan näköisestä rihmastosta. Mutta. Jotkut kohdat vermiksestä ovat jääneet "kaljuiksi", yhdessä jopa ihan kuivan näköinen tämä kalju kohta. Muissa se aukko on jotenkin "huurteinen", kuin blurrattu. Muuten ei näytä olevan mitään selvää vikaa. Koitin lukea muilla esiintyneistä kontaminaatioista, mutta en ainakaan vielä ole tunnistanut miksikään. Onko hidas kasvu vaan, huonosti tehty vai jotain muuta? Laitan kuvia jos kuumotukselta kerkeän. :)

EDIT: Niin ja siis muuten meinaavat kasvaa tuohon kuivaan kerrokseen, toivottavasti ei sentään ulos laseistaan. :D
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Greatmaster - Marraskuu 17, 2016, 21:33
Foorumin yksi tarkoitus on viljelytiedon ja kokemuksen jakaminen, että rohkeasti askarruttavia kysymyksiä vaan. Ja tervetuloa muutenkin foorumille.

Kyseiseen kysymykseesi auttaisi valokuvat kakuista. Ilman valokuvia aika mahdotonta mitään varmaa veikkailla. Kuitenkin vaikuttaa, että ihan odottamalla tyhjät kohdat vielä rihmastoituisivat. Jos tyhjät laikut jäävät juromaan paikoilleen eivätkä odottelun jälkeenkään rihmastoidu, ongelmana lienee pakteerikasvusto. Silloin laikut vaikuttavat kosteilta ja vetisiltä ennemminkin kuin kuivilta.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Vilijonkka - Marraskuu 20, 2016, 21:04
Kiitos. :) Kai se on vaan kehdattava.


se kuiva tapaus (pohjalla) (https://s18.postimg.org/61r3dytnt/20161120_202409.jpg)
isompi aukko (https://s17.postimg.org/fjg3dyxen/20161120_202442.jpg)
vielä isompi (https://s17.postimg.org/6odrzw82n/20161120_202327.jpg)
taas pohja (https://s17.postimg.org/i8wp0w0tb/20161120_202153.jpg)


Kaikille yhteistä se, että kuvissa näkyviä kohtia lukuunottamatta ovat tuota valkoista "täynnä", ainakin pintapuolisesti. Paljaalla silmällä ja valossa väri todellakin on valkoinen, vaikka hämyssä voisi erehtyä vaaleanharmaaksi. Nämä kohdat ovat (luullakseni) pysyneet samoina jo joitakin päiviä... Siksi arveluttaa + kosteus jota ei kuitenkaan näy niissä paljaissa kohdissa?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Lahottaja - Marraskuu 20, 2016, 22:39
Kiitos. :) Kai se on vaan kehdattava.


se kuiva tapaus (pohjalla) (https://s18.postimg.org/61r3dytnt/20161120_202409.jpg)
isompi aukko (https://s17.postimg.org/fjg3dyxen/20161120_202442.jpg)
vielä isompi (https://s17.postimg.org/6odrzw82n/20161120_202327.jpg)
taas pohja (https://s17.postimg.org/i8wp0w0tb/20161120_202153.jpg)


Kaikille yhteistä se, että kuvissa näkyviä kohtia lukuunottamatta ovat tuota valkoista "täynnä", ainakin pintapuolisesti. Paljaalla silmällä ja valossa väri todellakin on valkoinen, vaikka hämyssä voisi erehtyä vaaleanharmaaksi. Nämä kohdat ovat (luullakseni) pysyneet samoina jo joitakin päiviä... Siksi arveluttaa + kosteus jota ei kuitenkaan näy niissä paljaissa kohdissa?

Ei kuvista pysty varmasti näkemään, mutta näyttäisi ihan liian märältä ja tiiviiltä. Ei mitään silmään pistävää kontaminaatiota, tosin lievät bakteerikontaminaatiot ei näy kakuista.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Vilijonkka - Marraskuu 21, 2016, 15:37
No niin. Onkohan mitään tehtävissä jos se tosiaankin on bakteeri? Veikkaan että taitaa mennä uusiksi...
Kertaus on opintojen äiti. :D

muoks: Niin ja jos ei ole kontaminaatio, vaan ihan muuten vain vinksin vonksin, niin voiko sitä jotenkin fiksailla? Vai onko turha vaiva?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Lahottaja - Marraskuu 21, 2016, 16:21
Bakteerikontaminaation tunnistaa helpoiten imelästä hajusta.

Korkeat lasit ei ole parhaita kakuille koska kosteus tupaa painovoiman vaikutuksesta kerääntyä pohjalle, eikä muoto ole muutenkaan optimaalinen kolonisoitumiselle ja ilmanvaihdolle.

Kannataa vältää liian märkiä kakkuja. 1:1:2 (vesi:riisijauho:vermis) resepti toimii yleensä. Kun valmista "taikinaa" puristaa nyrkissä sen pitää pysyä kasassa mutta ei valua vettä juurikaan. Laseihin laitettaessa ei saa tiivistää yhtään, mitä ilmavampi sen parempi.

Joskus olen jos kakku on suurimmaksi osaksi rihmastoitunut normaalisti ja lievä bakteerikontaminaatio on estänyt jonkin nurkan kolonisoitumisen niin pessyt hanan alla sen paljaan kohdan pois tai leikannut veitsellä vähän isomman palan pois. Sen jälkeen normaalisti terraan.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Vilijonkka - Joulukuu 07, 2016, 19:15
Pöpöjä oli kahdessa limaisuuden perusteella ja leikkasin ne reilulla kädellä pois. Muuten tuoksui juurikin miltä piti ja laitoin terraan koko porukan. Katsoo nyt... Kiitos muuten vastauksista. :)

EDIT: Ekat printit saatu ja muutenkin kaikki hyvin! Pikku pöpöistä siis viis.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: jokapoika - Tammikuu 09, 2017, 12:18
Lueskelin että vois olla rihmaston oma tapa suojautua bakteereilta ja homeelta. Syynä tähän on lähteen mukaa että kakku on ollut liian kauan lasissa.  Nämä siis ilmenivät kolme päivää terraarioon laittamisesta.
"2. Yellow. When mycelium gets older it can start to form small yellow dots, sometimes this even becomes a yellowish slimy substance. This mostly happens with fully colonized jars/bags which have been in the incubation room for too long. This yellow transforming is a natural resistance of the mycelium and acts as an extra shield against bacteria and other contaminations. It is important that this mycelium is immediately placed into the fruiting conditions"
https://imgur.com/a/W7TWP
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Diogenes - Tammikuu 25, 2017, 23:15
Lueskelin että vois olla rihmaston oma tapa suojautua bakteereilta ja homeelta. Syynä tähän on lähteen mukaa että kakku on ollut liian kauan lasissa.  Nämä siis ilmenivät kolme päivää terraarioon laittamisesta.
"2. Yellow. When mycelium gets older it can start to form small yellow dots, sometimes this even becomes a yellowish slimy substance. This mostly happens with fully colonized jars/bags which have been in the incubation room for too long. This yellow transforming is a natural resistance of the mycelium and acts as an extra shield against bacteria and other contaminations. It is important that this mycelium is immediately placed into the fruiting conditions"
https://imgur.com/a/W7TWP

Mahdollisesti nk. mykopissaa, en mene varmaksi sanomaan kun en ole vielä itse sitä havainnut omissa kasvatuksissa. Arvalis osaisi luultavasti vastata tähän, jos et saa vastausta täältä kokeile englanninkielisiltä foorumeilta. Itse olen huomannut, että tämän foorumin aktiivisuus nousee huomattavasti  ajanjaksoina kuten myöhäiskesällä, syksyllä ja alkutalvena ja vaipuu sen jälkeen talviuneen.

Itse olen ihan ääretön natsi sen suhteen jos kasvustossa näkyy muuta väriä ja siksi teen PF-tek kakkuja niin monta, että ei haittaa vaikka osa kontaminoituisi. Jos tuoksu on selvästi sienimäinen ja raikas ja keltaiset osat pihkamaisia, en itse huolestuisi ja antaisin kasvaa. Kontaminaatiot yleensä huomaa homemaisesta rakentaasta, poikkeavasta väristä ja hajusta.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Tammikuu 28, 2017, 08:50
Mykopissa on sienen aineenvaihduntatuote, eikä sinällään vaarallista. Silloin tällöin omissa kakuissa tuota litkua on tullut jokunen pisara kakun pinnalle ja todella harvoin esimerkiksi lasin ja kakun väliin, vaikka umpeenkolonisoituneet kaakut ovat joskus unohtuneet jopa kuukaudeksi oleentumaan kaappiin. Mykopissa on yleensä myöskin hyvin juoksevaa, kun taas bakteerikontaminaatiopaska on limaista. Eroa voi toki olla hankalaa nähdä lasissa, mutta kuten Lahottaja totesi, niin hajusta tunnistaa kyllä.
Paha sanoa tarkemmin, kun kuvat on ilmeisesti jo poistettu.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Meischel - Helmikuu 16, 2017, 21:36
Terve! Tuossa hiljattain iskin ensimmäiset pf-tek kakkuni muhimaan ja alkuun kaikki sujui moitteetta. Valkoinen sienirihmasto levisi kohisten ympäri purnukoita, mutta n. puolitoista viikkoa inokuloinnista huomasin kahdessa purnukassa jotakin kummaa:

(http://i.imgur.com/iw6jCH9l.jpg[img]
.
[img]http://i.imgur.com/9mzFMeKl.jpg)

Vaikka kuinka pengoin nettiä, en löytänyt ainuttakaan kuvaa vastaavan laisesta tilanteesta. Ensin mietin, että onkohan tämä sitä ns. lipstick-moldia, mutta ei nuo kyllä pinkiltä, eikä punaiselta näytä. Oranssilta ne lähinnä näyttää. Jossakin joku oli kirjoittanut, että jos kakkujen sisälle pääse jotakin ruostuvaa materiaalia, se voi olla ruostetta. En kyllä siitäkään tiedä... Kaiken järjen mukaan neulat ovat kirurgin terästä, mikä ei ruostu ja kuten kuvista näkyy, käytän kakkujen kansina alumiinifoliota, mikä sekään ei ruostu. Mietin, että voiko vermikuliitissa olla jotakin metallijäämiä? Pläntit ovat molemmat muodostuneet kuivan ja kostean vermikuliitti kerrosten väliin, tai siihen missä ne kohtaa. Voisiko nuo pläntit olla jotakin bakteeri kasvustoa? Kuvien ottamisesta on kyllä nyt kaksi vuorokautta, eikä nuo oranssit pläntit ole levinneet yhtään kuvien ottamisen jälkeen. Kummaa hommaa...
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Meischel - Helmikuu 16, 2017, 21:40
Noh, en nyt jotenkin millään saanut laitettua molempia kuvia tohon samaan viestiin, mutta tässä siis toinen kuva:
(http://i.imgur.com/9mzFMeKl.jpg)
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Helmikuu 17, 2017, 16:04
Perin merkillisessä kohtaa tosiaan on tuo mysteeriläikkä. En kuitenkaan jaksa uskoa mihinkään ruosteteoriaan, vaan eiköhän tuo bakteerikontaminaatio liene. Voit toki seurailla tilannetta, mutta liki varmasti nuo pitää roskiin heittää jossain vaiheessa kuitenkin.
Itse hylkäisin mokomat ja laittelisin uudet tulemaan, kun etenkin ajankohdan varhaisuuden vuoksi vahinko ei ole suuri.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Meischel - Helmikuu 17, 2017, 20:50
Näin olin itekin vähän järkeillyt. Ihmetyttää kyllä, ettei noi ole levinnyt tosta mihkään, mutta katotaan miten käy. Jos pysyvät samankokoisina ja sienorihmasto leviää muuten koko purkkiin, niin onkohan turvallista vain leikata vaikka puolet kakuista veke ja jatkaa kasvatusta? Mietityttää kyllä, että onkohan bakteerit levinnyt muuallekin, vaikkei mitään tollasta kasvustoa näkyisikään? Oma terveys on kuitenkin aika tärkeää

Edit: kyllähän ne alkoi lopulta levitä ja päästin pienokaiset kärsimyksestä. Mutta katso! Toivo elää! Kaksi purnukkaa on vielä kontaminaatio-vapaita. *koputtaa puuta *
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Borut - Maaliskuu 05, 2017, 20:17
Olipa kerran tapaus, kun yksi steriloimaton riisikakku muovirasiassa oli ollut n. 2 ja puoli viikkoa prosessissa ihan hyvän näköisesti... rasia käännetty noin puolimatkassa ylösalaisin, koska oli hieman ylikostean näköinen pohjalta. Sit kakun päälle (eli alkuperäiselle pohjalle) jäi n. 3-4 senttinen pyöreä läntti johon ei rihmasto jatkanut matkaansa, ja puhtaan spotin keksellä kasvoi pieniä tummia pisteitä ryppäässä.

Niin kun vaikutti että tuo kakku olisi selvinnyt jatkoon, mutta toisin taisi käydä. Onko tuollaiselle tapaukselle mitään tehtävissä, onko mahdollisuutta operoida / kannattaako edes harkita laittavansa puhtaiden kakkujen kanssa samaan tilaan fruittaukseen?

Kiitos!

Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Jaman - Maaliskuu 14, 2017, 11:58
Tämmöistä ilmestynyt pari päivää sitten tuohon kakun pinnalle sekä jalan kohille. Tuo tatti jossa sitä on, ehti kasvaa siellä lasin sisällä varmaan neljä päivää. Onko tuo tiputtanut itöt jo nyt jostain syystä vai onko tuo hometta? Jos hometta niin voinko pelastaa kakun ottamalla tatin pois ja leikkaamalla tuota mustaa kohtaa reilusti pois?

http://oi66.tinypic.com/r90jv6.jpg

http://oi65.tinypic.com/vgzrm.jpg

http://oi63.tinypic.com/21oqxhl.jpg

E: väri on pienesti violettimainen eli kallistuisi itiöihin?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Maaliskuu 14, 2017, 17:39
Itiöitä ovat :)
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Jaman - Maaliskuu 14, 2017, 18:03
Itiöitä ovat :)

Kiitos!
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: mmaa - Syyskuu 26, 2017, 20:18
Onko vihreä home? 4. Päivä....
Kiitos etukäteen.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Syyskuu 27, 2017, 19:52
Onko vihreä home? 4. Päivä....
Kiitos etukäteen.
Saattaa olla, mutta voi olla vaan jyvän tumma kärki. Ylihuomenna näet varmasti.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: mu1ku1la1 - Lokakuu 16, 2017, 04:49
Kaikki meni niin hienosti kunnes... kaikki menikin ihan perseelleen. Olen jo vuosia haaveillut sienten kasvattamisesta sillä se on persoonalleni sopivaa, mukavan rauhallista ja tarkkaa näpräilyä ja nyt kun ystäväni suostui tilaamaan minulle itiöruiskun, niin vika tuntuu olevan siinä... Tilasin painekattilan, 4 itiöruiskua ja tein kaiken tarkasti ohjeiden mukaan, mutta silti joka ikisessä kakussa tuntuu olevan jotain mätää! Oransseja läikkiä, nestekertymää, tummaa limaa tai ei minkään sortin kasvustoa. Mikään kakuista ei kuitenkaan haise pahalta tai voimakkaalta, vaan lähinnä samalta kuin kostea vermikuliitti yleensäkin.

Pistin merkille, että kaikista tehokkaimmin lähtivät kasvamaan ne kakut, joihin ruiskutin valmiin itiöveden loputtua hanasta otettua vettä ravisteltuani ruiskua ensin voimakkaasti. Ilmeisesti suurin osa ruiskujen itiöistä oli kiinni männässä ja irtosi kun täytin ruutan uudelleen... mutta asiaan! Voisiko joku antaa tuomionsa. Minulle olisi tärkeää että edes yksi kakku kelpaisi jatkoon, sillä en tiedä mistä enää saan uuden itiöprintin. Toivottavasti joku osaa auttaa minua asiani kanssa. Tiedän, että noin 7/10 kakkua lentää suoraan roskiin, mutta loputkin niistä ovat vielä epätoivoisesti karanteenissa.

On yksi kakku josta olen erityisen huolissani, sen rihmasto kun lähti kasvamaan niin lupaavasti ja olisin voinut tuijotella sen kaunista kasvustoa vaikka koko päivän. Nyt siellä pohjalla näkyy jotain oranssia ja limaista. Pettymykseni on valtava jos mitän ei ole enää tehtävissä...

Seuraavana siis kuvia siitä kakusta jolla vielä elättelen toivoa. Kuvassa pieni, oranssi täplä lasin pohjalla ei näy kovin hyvin. Antakaa tuomionne.
Kakku numero yksi, kakuista lupaavin
https://ibb.co/dzD6WR
https://ibb.co/e2UPJ6
https://ibb.co/d6EPJ6
Tuossa lähikuvassa näkyvästä oranssista täplästä olen siis huolissani. Muissa kuvissa lähinnä esittelen kasvustoa.

Kakku numero kaksi, pohjasta mätä
https://ibb.co/ihF3BR
https://ibb.co/j6a3BR
https://ibb.co/ezFQQm
Eli tämä kakku lähti muuten lupaavasti etenemään, mutta ilmeisesti liiallisen kosteuden vuoksi pohjalle on ilmestynyt oranssihtavan ruskeaa mädän kaltaista töhnää. Voiko pohjan vain leikata pois jos ongelma ei poistu, vai pitääkö koko kakku hävittää?

Kakku numero kolme
https://ibb.co/ndfWy6
https://ibb.co/kSgFQm
Tässä samaa vikaa. Laajoja, oransseja, märkiä, liman valtaamia alueita. Voiko ainoa syy olla liiallinen kosteus, vai onko käytetyt itiöruiskut olleet pilalla?

Tässä sitten joko aivopähkinäksi tai opetusmateriaaliksi muutamia pahimmista yksilöistä. Testasin steriloida pienemmät lasit painekeittimellä kahteen kertaan mutta se ei tuntunut onnistuvan... En suosittele katsomaan ilta-aikaan ettei yöunet mene.
https://ibb.co/b0e25m
https://ibb.co/fjBFQm
https://ibb.co/moO6WR

Suurimmat ongelmani ovat siis limainen, tumma kasvusto, punertavan oranssit läikät ja vermikuliitin tummuminen. Syö miestä kun näkee kaiken lähtevän etenemään niin hyvin ja yllättäen koko konkkaronkka joutaakin hautausmaalle. Aloittaisin vaikka heti uudestaan jos saisin jostain luotettavasta lähteestä itiöitä... Toivottavasti joku osaa kertoa ensimmäisen kakun kohtalosta. Onko se pilalla vai voiko siitä vielä kasvattaa sieniä ja napata itiöt talteen? Vai lieneekö järkevämpää laajentaa rihmastoa uuteen alustaan? Entä voinko leikata tuosta mädäntyneestä kakusta pohjan pois ja käyttää rihmaston valtaamaa osaa?

Pahoittelut tekstiseinästä, mutta olen jo lapsena kiinnostunut sienten kasvattamisesta ja nyt tuntuu kuin olisin tyrimässä ainutkertaisen tilaisuuteni. Mitään huumausainerikosta en halua rekisteriini joten itiöiden ostaminen ulkomailta ei tule kyseeseen...
Kiitoksia jo etukäteen, kaikkia kuviani saa käyttää niin paljon kuin sielu sietää jos niistä on jollekin hyötyä. :)
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Greatmaster - Lokakuu 16, 2017, 08:07
Tässä kohtaa ottaisin ihan rauhallisesti ja odottaisin miten rihmastoituminen etenee. Minun mielestäni kosteat laikut ovat vain kasvualustan omaa  tiivistynyttä kosteutta. Monesti varsinkin purkkien pohjalle valuu nestettä ja tekee pohjan " muhjuisen " näköiseksi. Myös pakteerikasvustot näkyvät kosteina laikkuina, mutta silloin kakkua haistellessa foliokannen inokulointireiän kautta, pitäisi tuoksua voimakkaan pistävä aromi. Tälläiset bakteerilaikut jäävät myös myöhemmin rihmastoitumisen edetessä juromaan paikoilleen rihmastoitumatta. Itse rihmasto laseissa näyttää oikein hyvältä.

Uskon siis että noista laseista tulee onnistumisia. Jatkossa kannattaa kiinnittää huomiota kasvualustamassan kosteuteen. Kosteus on riittävä kun sitä nyrkissä puristettaessa, vettä tipahtaa vain pisara pari.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: mu1ku1la1 - Lokakuu 16, 2017, 10:19
Tässä kohtaa ottaisin ihan rauhallisesti ja odottaisin miten rihmastoituminen etenee. Minun mielestäni kosteat laikut ovat vain kasvualustan omaa  tiivistynyttä kosteutta. Monesti varsinkin purkkien pohjalle valuu nestettä ja tekee pohjan " muhjuisen " näköiseksi. Myös pakteerikasvustot näkyvät kosteina laikkuina, mutta silloin kakkua haistellessa foliokannen inokulointireiän kautta, pitäisi tuoksua voimakkaan pistävä aromi. Tälläiset bakteerilaikut jäävät myös myöhemmin rihmastoitumisen edetessä juromaan paikoilleen rihmastoitumatta. Itse rihmasto laseissa näyttää oikein hyvältä.

Uskon siis että noista laseista tulee onnistumisia. Jatkossa kannattaa kiinnittää huomiota kasvualustamassan kosteuteen. Kosteus on riittävä kun sitä nyrkissä puristettaessa, vettä tipahtaa vain pisara pari.
Kiitos rohkaisevista neuvoista! Täytyy antaa rihmastojen kehittyä rauhassa ja lopettaa turha panikointi. :)
Muutaman täysin toivottoman tapauksen heitin pois, mutta 4 potentiaalista yksilöä on vielä jäljellä.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: mu1ku1la1 - Marraskuu 21, 2017, 03:09
Rihmasto levisi aluksi räjähdysmäisesti, mutta yllättäen lumenvalkean kasvuston sekaan ilmestyi kutsumaton vieras. Kiipeää lasivuo'an seinämää pitkin ja on väriltään vaaleankeltainen. Taitaa olla menetetty tapaus. Mielenkiintoista olisi tietää mitä kasvustoa on kyseessä.
https://imgur.com/a/pKkMv
Sääli heittää iso vuoka täynnä tervettä kasvustoa roskiin noinkin "pienen" kontaminaation vuoksi.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Marraskuu 21, 2017, 18:47
mu1ku1la1 joltan bakteerilta vaikuttais. Aina voit yrittää leikata reilulla kädellä huonon osan pois ja lykätä loput fruittaamaan. Melko umpeenkolonisoituneelta näyttäisi kuitenkin ainakin tuon yhden kuvan perusteella :)
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: liskodisko - Huhtikuu 03, 2018, 12:31
Moikka!
Elikkä nyt ois ekat BRF kakut kasvamassa, 6 päivää inokuloimisesta. Pari päivää sitten alkoi inokuloimis pisteissä kasvamaan vaaleita täpliä, jotka kyllä muistuttavat cobwebbiä. Purkeissa on neutraali haju ja pidetty noin 25 C lämmössä. Kun täpliä katsoo läheltä näkee että täplät koostuvat pienen pienistä"naruista" parempaa kuvausta vailla. Uskoisin olevan cobwebbiä, mutta kaikissa purkeissa tismalleen saman näköistä kasvua. Arvon lautalaiset, mitähän mahtaa mysteeri kasvusto olla?
https://imgur.com/a/jdXlt

Liskodisko
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Huhtikuu 03, 2018, 17:09
Odota muutama päivä. Minusta nuo voivat hyvin olla cubensisrihmastoa.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Lahottaja - Huhtikuu 04, 2018, 02:03
Moikka!
Elikkä nyt ois ekat BRF kakut kasvamassa, 6 päivää inokuloimisesta. Pari päivää sitten alkoi inokuloimis pisteissä kasvamaan vaaleita täpliä, jotka kyllä muistuttavat cobwebbiä. Purkeissa on neutraali haju ja pidetty noin 25 C lämmössä. Kun täpliä katsoo läheltä näkee että täplät koostuvat pienen pienistä"naruista" parempaa kuvausta vailla. Uskoisin olevan cobwebbiä, mutta kaikissa purkeissa tismalleen saman näköistä kasvua. Arvon lautalaiset, mitähän mahtaa mysteeri kasvusto olla?
https://imgur.com/a/jdXlt

Liskodisko
Itse veikkaisin oikeaksi sienirihmastoksi. Näytää ihan samalta kuin omat kakut joskus. Jos tuo on cobia niin alkaisi kai levitä huomattavasti nopeammin kuin cube rihmasto.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Luontokuvaaja - Huhtikuu 28, 2018, 18:26
https://aijaa.com/PJTynr
https://aijaa.com/EkyF3V

Hei, tässä kaksi kuvaa rihmastosta(toivottavasti) jota nyt kasvaa viidessä purkissa. En uskaltanut avata kansia kuvan ottoa varten, toivottavasti niistä saa tarpeeksi selkoa muovin lävitse.
Näyttääkö kutakuinkin oikeanlaiselle?


Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Huhtikuu 28, 2018, 19:23
Näyttää :)
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: giruwop - Toukokuu 01, 2018, 12:52
Tervehdys. Päätin koittaa että futaavatko vielä n. 4v vanhat itiölaskeumat.

Varmaan pari viikkoa nyt kerinneet nämä kakut kolonisoitua kaapissa ja näyttäisi edenneen ihan hyvin.
Ainoastaan huolestuttaa että eihän tämä vaan ole cobwebiä eikä rihmastoa? Voiko joku harjaantuneempi silmäpari varmistaa kuvista?

Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Toukokuu 01, 2018, 16:07
Näyttää aivan oikealta ja jopa erittäin hyvältä cuberihmastolta.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Luontokuvaaja - Toukokuu 02, 2018, 14:37
Katsoin tänään kakkujen alle ja yhdessä, johon laitoin kokonaisen printin pohjassa oli vähän tällaista:

https://aijaa.com/RQcDPu

Onko joku kontaminaatio vai voisiko olla vain bruisingia tai ylimääräiset itiöt jotka kerääntyny pohjalle?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Toukokuu 02, 2018, 18:34
No jos näyttää muuten valmiilta se kakku, niin kansi auki ja nuuskimaan. Itiöt kyllä tuppaavat itämään kosteassa, vaikkeivät ihan kiinni substraatissa olisikaan, joten en oikein usko kertyneen purkin pohjalle.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Luontokuvaaja - Toukokuu 02, 2018, 20:54
kakku tuoksui sienimäiselle. Noi jäljet näyttäisi olevan lähinnä muoviastian pohjassa kiinni, ei niinkään itse maisseissa. Kertooko se jotain?

Pitääkö muuten pohjassa olla yhtälailla rihmastoa kuin muualla kakuissa?

edit: Jos kyseessä on kontaminaatio, voisiko sen yrittää pelastaa siirtämällä siitä tervettä rihmastoa uusiin maisseihin? (toi on ainoa kantansa edustaja niin olis mukava jos se selviäis)
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Luontokuvaaja - Toukokuu 13, 2018, 15:28
https://aijaa.com/s37Er8
https://aijaa.com/Sshvzk
https://aijaa.com/LZeSBu

Lieneeköhän hometta vai bruisingia
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Toukokuu 13, 2018, 17:54
Bruisingiksi sanoisin.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: tenho4 - Kesäkuu 29, 2018, 22:31
Tässä yksi aika pitkälle inkuboitunut riisikakku. Samasta erästä poistin jo yhden purkin kun oli selkeästi hometta.

https://imgur.com/PvkcLxv
https://imgur.com/aifMV4f

Julistaako tämä kontaminoituneeksi vai ei, vai voiko yrittää jotain leikkelemistoimintoa jossa leikkaisi noi epämääräiset kohdat pois? Odottaako vielä ja seurata leviääkö?

Edit: Tuli mieleen, voisiko kuitenkin olla bruisingia? Eristin edellä mainitun "selvästi homehtuneen" purkin pois kun huomasin sinertävän värin raivokkaan ravistelemisen jälkeen, koska HuMyssä kerrotaan kaiken ei-valkoisen olevan kontaminaatio.

Tässä kuvia purkista joka oli melko hyvin inkuboitunut mutta ravistelemisen jälkeen tuomitsin sen homehtuneeksi. Teinkö virheen? Nyt se on eristetty muovipussiin.

https://imgur.com/q96veVs
https://imgur.com/SMMmTCP
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Ideakonsultti - Syyskuu 21, 2018, 14:39
Onko normaalia tollanen valkonen juurekas kasvusto? Ei kovin nopeasti edennyt ainakaan. https://ibb.co/dBjMxK ja haisee ainakin ihan sienimäisen raikkaalle.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Silo-P - Syyskuu 21, 2018, 14:57
Onko normaalia tollanen valkonen juurekas kasvusto?

On normaalia. Kaunista terveen näköistä rihmastoa . Ei muutako anna rihmaston levitä.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Ideakonsultti - Syyskuu 21, 2018, 15:05
Onko normaalia tollanen valkonen juurekas kasvusto?

On normaalia. Kaunista terveen näköistä rihmastoa . Ei muutako anna rihmaston levitä.
Kiitoksia. No nyt on 2 tervettä kakkua ja seuraava opiskelu on itiöprintin otto.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: SieniKoira - Lokakuu 22, 2018, 11:54
Moi,

Tapahtuuko täällä kolonisoitumista vai onko kyseessä moldia?
Lasi on sen verran "huurussa" että oikein selkeämpää kuvaa ei saa kuin foliokannen avaamalla, mutta tätä en halua tehdä, VIELÄ.

https://imgur.com/0m4wmjx (https://imgur.com/0m4wmjx)

Eli kysymys kuuluu: Mold vai Hold? :D
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Lokakuu 22, 2018, 16:53
Sanoisin, että hold.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: SieniKoira - Lokakuu 22, 2018, 21:27
Sanoisin, että hold.

Kiitokset Enille vastauksesta!
Menee ehkä aavistuksen offtopiciksi, mutta osaatko sanoa mikä olisi sopiva aika vakautetun kakun nesteytykselle koska ajatuksenani oli ympätä tämä kakku toissijaiseen, pästöroituun kasvualustaan fruittaamaan, luonnollisesti suuremman rihmaston ja sitä myöden flushin toivossa.

En oikeen meinaa edes etsimällä löytää tietoa miten tämä kakku tulisi hajottaa ”turvallisesti” toissijaiseen kasvualustaan (kookos-kahvi-vermi-seos) olisi kyseessä. Pitääkö tämän päällä olla vielä jokin kerros ravinteetonta ainesta, esim. vermikuliittia?

Kiitos vastauksesta etukäteen!
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Lokakuu 23, 2018, 14:00
Itse en ole nesteyttänyt primäärikakkuja ollenkaan, jos on menneet ympiksi.
Kakut olen murskannut ihan vaan kumihanska kädessä suoraan toissijaiseen, mutta varmasti puhdistettu lusikkaki (tai muusinuija) käy.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: SieniKoira - Marraskuu 20, 2018, 16:54
Onko tämä muka kolonisoitunut? Näyttää kyllä vahvasti homeelta/codwebiltä vaikkei se siltä kyllä haise. Jotenkin nenään kyllä ottaa vahvasti. Tuoksu on kyllä sienimäinen mutta nokka on aivan tukossa.

Erikoisen ”pumpulimainen” rakenne rihmastoksi, toisaalta kokemusta on tasan 0%.

http://imgur.com/XWNtUQ3.jpg
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Angel_Dust - Joulukuu 31, 2018, 11:25
2vk ollut nyt terrassa, pinnejä tullut jonkun verran, suurin osa ei ole isommaksi lähtenyt kasvamaan. Kaksi sientä takana olevassa kakussa vähän hassun näkösiä, lakit ovat 'rytyssä'? Viime yönä edessä olevaan oikeaan kakkuun ilmestynyt hiukan lilanväristä rihmastoa. Mahtaako olla hometta? Kakuissa on myös pumpulimaista valkoista kerrosta päällisinpuolin.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Joulukuu 31, 2018, 11:47
Liila on itiöitä tuosta vieressä olevasta lakista (kannattaa laittaa printtaantumaan), sininen normaalia bruisingia ja käkkyräsienet ovat vaan rumia/mutantteja (ihan harmittomia, voidaan käyttää, kuten nätimmätkin).
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Angel_Dust - Joulukuu 31, 2018, 11:59
Kiitos nopeasta vastauksesta
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: jihadebener - Tammikuu 15, 2019, 13:22
Viivamaisia vihertäviä kohtia. Sienet pullossa ja pullon laita ollut siinä, mihin viivat muodostuneet. Eli painautunut siis kovaa pintaa vasten. Samasta alustasta otettu "pohjapinni" toisessa kuvassa. Ahtaan tilan takia epämuodostunut, mutta jalka sinertää aikalailla. Onkohan kyse hapen reaktioista vaikko homekasvustosta? Tuoksu kasvualustassa sekä yksittäisessä itiöemässä normaali.

https://imgur.com/a/ZxKXPVA
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Tammikuu 15, 2019, 17:17
Bruisingia.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Pahkasika - Maaliskuu 28, 2019, 15:16
Tuo valkoinen ja täplät lienee hometta? Onko koko satsi siis käyttökelvoton?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Maaliskuu 28, 2019, 21:15
Tuskin on hometta, joskus tulee lakkeihin tuota valkeaa mitälie. Jos ei haise "väärältä", niin ei hätiä.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Pahkasika - Maaliskuu 29, 2019, 15:15
Kiitos nopeasta vastauksesta!

Ilonen yllätys jos nuo onkin terveitä tatteja. Otin vielä pari kuvaa josta tilanne näkyy vähän paremmin.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Jääkarhu - Heinäkuu 05, 2019, 20:06
Voisiko näissä olla hometta? Kakkujen päällä on jotain höttöä. Ei haise mitenkään erikoiselta.
https://i.imgur.com/NhamvQ7.jpg
https://i.imgur.com/oyin1ik.jpg
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Heinäkuu 05, 2019, 21:37
Jääkarhu, tuskin on hometta. Näyttää ihan vaan höttörihmastolta, joka litistyy dunkkauksessa melkein näkymättömäksi. Hyvin normaalia.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Angel_Dust - Marraskuu 18, 2019, 11:57
Mitä mahtaa olla tuo valkoinen rihmasto sienten ympärillä? Voisiko olla hometta?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: BadTrip - Marraskuu 18, 2019, 17:41
Aborteilta näyttää ainakin koko toinen kakku. Onko kasvu pysähtynyt? Näyttäisi, että rihmasto syö abortoituneita itiöemiä, tuskin on hometta.

Olosuhteet ei taida olla ihan kunnossa, liian kuivaa, kylmää? Paha sanoa mistä johtuu.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Angel_Dust - Marraskuu 19, 2019, 09:06
Kasvu on pysähtynyt. Kosteus on kokoajan vähintään 95%. Lämpötilä 21-23°C. Huiskuttelen 3-4 kertaa päivässä, en sitten tiedä mistä moinen johtuu...
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: BadTrip - Marraskuu 19, 2019, 10:06
Tai sit sulla jyllää joku pöpö siellä. Haiseeko kakut pilaantuneelta?

Kosteus on kunnossa kun terran seinät pysyy huurussa. Mittari saattaa hyvinkin heittää siihen ei kannata aivan sokeasti uskoa.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Angel_Dust - Marraskuu 19, 2019, 10:23
Ei haise pilaantuneelta, eikä ole mitään värejä mitä ei pitäisi olla. Täytyy kalibroida kosteusmittari
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: kamikami - Marraskuu 19, 2019, 11:27
Angel

Välillä menny kaikki aborteiksi esim jos ollut välissä liian kylmä tai mitä tahansa, tilalle kasvaa uudet terveet tatit jos ei oo pöpöistä kiinni mitä epäilen. Voit kerätä abortit pois tai jättää uusille ravinnoksi(pöpöriski jättää)

EDIT kuivalta näyttää..
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Angel_Dust - Marraskuu 19, 2019, 11:44
J
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Angel_Dust - Joulukuu 06, 2019, 15:17
k
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Hurlumhei - Marraskuu 01, 2020, 20:17
Tuollainen ilmeistyi grow kittiin tänään. Mistä mahtaa olla kyse ja onko syytä ryhtyä toimenpiteisiin?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Marraskuu 01, 2020, 21:52
Näyttää ennemmin lakittomalta mutanttipinniltä. Samaa kamaa siis, kuin itiöemät. En tekisi vielä mitään, mutta jos tuo möykky muuttuu limaiseksi tms. niin nyppää pois.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Tattiloinen - Marraskuu 09, 2020, 17:52
Hometta? 4x PF-tek laseja joissa jokaisessa inokulointi kohdassa kuvan kokoinen läiskä, ellei jopa isompia. Inokuloinnista 6pv ja väri epäilyttää.

EDIT: Ihan rihmastoksi varmistu kun antoi kasvaa pidempään. Oli vain aluksi hieman harmaampi ja ohuempi kasvu mihin olen tottunu
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Sienisuklaa - Marraskuu 25, 2020, 13:44
Mikähän on päässyt agariin? Rihmaston ympärille kasvaa mustapilkkuista hometta  :o
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Marraskuu 25, 2020, 17:14
Olisko Stachybotrys chartarum?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Kozel - Joulukuu 23, 2020, 11:54
Tämmöstä violehtavaa esiintyy myceliumissa, ajattelin aluksi sen olevan mustelmaa ja löin laatikkoon. Kuitenki nyt alko mietityttämään mistä tämä on tullut. Roskiinhan tuo kuitenki haluaa kun luin että tuon värinen home voi olla pahimmillaan hengenvaarallinen.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Randy Marsh - Tammikuu 29, 2021, 22:31
Nyt tarviis apua tunnistamiseen. Riisitekit olleet kolonisoitumassa 10 päivää. En ole avannut kertaakaan kansia. Onko kaikille heitettävä hyvästit? Mietityttää siis nuo pienet valkeat höntyväiset lasien yläosassa.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: BadTrip - Tammikuu 30, 2021, 12:55
Randy Marsh, hyvännäköistä tervettä rihmastoa.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Randy Marsh - Tammikuu 30, 2021, 13:41
BadTrip, kiitos tiedosta! Oli iso helpotus kuulla tuo.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: metsästäjäkeräilijä - Helmikuu 04, 2021, 17:33
Tässä on edelleen voimakas sienen tuoksu mutta vähän tuo sini-viher väri jota on laajalti kuumottelee. Sipaisin vanutupolla ja siihen tarttui väriä.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Helmikuu 04, 2021, 19:16
Joku trichoderma. Veikkaan, että haisee sellaiselta hieman makealta. Heitä mäkeen, ei ole mitään tehtävissä.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: metsästäjäkeräilijä - Helmikuu 04, 2021, 19:31
Kiitos avusta, meni roskiin! Uutta matoa koukkuun...
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Helmikuu 04, 2021, 19:56
Kuvassa alhaalla keskellä näyttää trichodermalta ennen vihreäksi muuttumista. Vihreä väri on ko. homeen itiöitä. Jos kasvualustaan ilmestyy erikoisen nopeasti kasvavaa mumpulimaista höttöä, kyseessä on liki varmasti joku trichoderma ja kasvualusta on syytä vähintään eristää muista kasvualustoista välittömästi. Jos on ehtinyt muuttua vihreäksi, homeitiöitä on jo luultavasti kaikkialla kasvatuslaatikossa ja sen ympäristössä.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Randy Marsh - Maaliskuu 01, 2021, 10:36
Nyt vähän huolestuttaa. Laitoin lauantai iltana fruittaukseen. Nyt tänä aamuna tuulettelun yhteydessä huomasin kauttaaltaan sinertävää rihmaston pinnassa. Eikai vaan hometta  :( ?? Tänään pitää kokeilla pumpulipuikolla, että jääkö väriä siihen. 
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: BadTrip - Maaliskuu 01, 2021, 11:33
Kun pyydät tunnistusapua, ottaisitko sellaiset kuvat että niistä voisi mahdollisesti tunnistaa jotain.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Randy Marsh - Maaliskuu 01, 2021, 11:39
Kiitos palautteesta. Pyrin laittamaan tänään paremmat kuvat.

Nyt pitäisi näkyä paremmin.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: BadTrip - Maaliskuu 01, 2021, 16:13
Äkkiseltään näyttäisi tuo pieni sinertävyys ihan vaarattomalle bruisingille.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Randy Marsh - Maaliskuu 01, 2021, 18:21
Hyvä tietää. Kiitos!
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Randy Marsh - Maaliskuu 03, 2021, 19:11
Jahas jahas. Nyt tuli taas uusia muutoksia toissijaiseen kasvualustaan. Rihmaston väri muuttuu välillä kellertäväksi ja välillä on nähtävissä vihreää. Sinertävää väriäkin näkyy, mutta vähemmässä määrin mitä aiemmin. Väri vaihtelee vähän sumuttelun mukaan.  Topsipuikkoon ei jää väriä, kun sillä pyörittelin näitä värikkäitä kohtia. Tuoksu edelleen sienimäinen ja tatteja sieltä puskee tulemaan. Luin shroomerysta, että bruising voi olla joskus vihreää. Onko kenelläkään kokemusta vihreästä bruisingista? Vai näyttääkö nyt siltä, että heivaan koko laatikon sisältöineen pois?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Maaliskuu 03, 2021, 21:19
Aika erikoista, mutta voisko olla vaan mykopissaa ja bruisingia -> vihreää?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: kiinnostunut :P - Maaliskuu 04, 2021, 01:41
Itselle tuli joskus samanlaista joka johtui todennäköisesti juuri tuosta mitä Eni sanoi.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Randy Marsh - Maaliskuu 04, 2021, 09:01
Hyvä huomio Eni. Kohdat joissa nyt näkyy enemmälti vihreää, oli aiemmin keltaisen peitossa. Varmaankin se keltainen oli sitä mykopissaa. Keltaisen seasta näkyi myös sinistä. Joten sehän selittäisi tuon vihreän.

Oliko sulla kiinnostunut : P pitkään sitä vihreää näkyvissä? Lähtikö pois dunkkauksessa?

Yleisesti ottaen, pitäisikö kontaminaatioiden näkyä sienten ulkonäössä jollain tapaa?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: kiinnostunut :P - Maaliskuu 05, 2021, 03:07
Kakkua en enää dunkannut sen jälkeen. Arvelisin että olisi pysyvämpi väritys sille kohdalla mutta kokeilemallahan se selviäisi.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: luusalmi - Maaliskuu 14, 2021, 17:08
Terve. ekaa projektia aloittelemassa ja mielipietänne tuossa kuvassa olevasta valkoiseta kohdasta pyytäisin. uncbens pusseissa inukuloitu ja siirretty vermis/kookokuitu subsraattiin, pinnit n. sentin pituisia...

Love https://imgur.com/gallery/uRvdD22
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Maaliskuu 14, 2021, 19:40
Melko varmasti joku trichoderma. Roskiin joutaa valitettavasti.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: hemulaattori - Maaliskuu 15, 2021, 18:58
luusalmi jos et vielä oo nii heitä menee samaa mieltä ku eni
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: boletus1440 - Toukokuu 12, 2021, 19:41
Pitääkö olla huolissaan tästä mustasta/sinertävästä väristä?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Toukokuu 12, 2021, 22:16
Pitääkö olla huolissaan tästä mustasta/sinertävästä väristä?
Ei. Bruisingia kyseessä, luultavasti kakkusi on vähän kuivahtanut pinnasta jossain vaiheessa tms.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Jartsa - Kesäkuu 18, 2021, 10:35
Moikka arvon kanssaihmiset.

Tilanne näytti ihan kivalta, ainakin näin harjaantumattoman ensikertalaisen silmään: https://i.imgur.com/7Y7eE22.jpg

Sitten tänä aamuna, kun menin tuulettamaan boksia... Siellä olikin ylläri! https://i.imgur.com/1Jbeeyh.jpg

Olettaisin näin äkikseltään, että kyseessä lienee joku tricho ja homma lähtee roskiin?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: supposepi - Kesäkuu 18, 2021, 13:47
Moikka arvon kanssaihmiset.

Tilanne näytti ihan kivalta, ainakin näin harjaantumattoman ensikertalaisen silmään: https://i.imgur.com/7Y7eE22.jpg

Sitten tänä aamuna, kun menin tuulettamaan boksia... Siellä olikin ylläri! https://i.imgur.com/1Jbeeyh.jpg

Olettaisin näin äkikseltään, että kyseessä lienee joku tricho ja homma lähtee roskiin?

roskiinhan tuo joutaa. en ehkä itse menisi suihkuttelemaan ja tuulettelemaan ennenkuin rihmasto on vallannut koko pinta-alan..
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Jartsa - Kesäkuu 18, 2021, 13:49
Näytti pysähtyneen valtaamishommat jokin aika takaperin, niin ajattelin kokeilla onneani.

Nooh, roskiin vaan. Laitoinkin jo uuden madon koukkuun...
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Diogenes - Kesäkuu 19, 2021, 16:48
Moikka arvon kanssaihmiset.

Tilanne näytti ihan kivalta, ainakin näin harjaantumattoman ensikertalaisen silmään: https://i.imgur.com/7Y7eE22.jpg

Sitten tänä aamuna, kun menin tuulettamaan boksia... Siellä olikin ylläri! https://i.imgur.com/1Jbeeyh.jpg

Olettaisin näin äkikseltään, että kyseessä lienee joku tricho ja homma lähtee roskiin?

Rihmaston kuuluu olla kauttaaltaan vitivalkeaa ja seittimäistä. Kaikki muut mahdolliset värimuutokset ovat hometta (paitsi bruising ja "mykopissa". Haulla löytyy kuvia ja lisätietoa). Kuvasta päätellen kasvustossa on hometta.

Kasvatatko Monotubessa? Monotuben tulisi olla kokonaan kolonisoitunut ennen kuin sitä aletaan tuulettamaan (tai vaikka sumuttamaan vedellä) koska muuten ympäristön homeitiöt valtaavat osan kolonisoitumattomasta kasvualustasta. Monotubea ei tarvitse tuulettaa/sumuttaa ollenkaan kuin ekan flushin jälkeen (ja silloinkin harvemmin jos haluaa, "set and forget" on siis mahdollista) jos lähtökohtaisesti rakentaa tämmöisen ilmanvaihtosysteemin: https://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/17332777

Kehoitan lukemaan myös tämän läpi että hiffaa miten se toimii: https://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/20307891
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Diogenes - Kesäkuu 19, 2021, 17:16
Pitääkö olla huolissaan tästä mustasta/sinertävästä väristä?

Kakkua voi haistaa myös nenällä kun homeet eivät enää kasvatusvaiheessa niin helposti valtaa jo-kolonisoitunutta kakkua, jos tuoksuu sienelle niin on tod. näk. bruisahtanutta rihmastoa... ja jos haisee selvästi homeelle/maakellarille/muuten epämiellyttävälle niin on tod. näk. hometta.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Jartsa - Kesäkuu 20, 2021, 11:13
Diogenes, kiitokset hyvistä linkeistä! Joka päivä tuntuu oppivan uutta ja ehkäpä tämä yritys #2 tuottaa jo hedelmää... :)
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Sienisheikkiseppoo - Kesäkuu 23, 2021, 09:21
Hei, Onko edessä esikoiseni hautajaiset? Lajike Golden Teacher joiden juuressa on valkoista "karvaa". Laatikko haisee kostealle, aikaisemmin nuuhkiessa hiukan ehkä happamalle.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Kesäkuu 23, 2021, 13:43
Valkea pumpuli jalkojen juuressa on ihan tavallista rihmastoa. Höttöä tulee, jos ilma ei vaihdu aivan optimaalisesti, eli tuulettelua voisi hieman lisätä. Sinällään muuten näyttää oikein hyvältä, joten mitään hätiä ei ole, vaikkei ilmanvaihdon lisääminen välttämättä onnistuisikaan. Alimmassa kuvassa keskellä lakkeja lienee jonkin kevyen mutaation vuoksi tuollaiset nyppylät. Tuskin on haittaa niistäkään.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Sienisheikkiseppoo - Kesäkuu 24, 2021, 09:29
Hei, Kiitos! Onko kyseinen osa syötävää vai leikkaanko sen biojätteeseen banaanikärpäsille? Pesukin pyörinyt mielessä, varsinkin kun harvestointi mennyt hiukan myöhälle ja ovat näin ollen ejakuloineet itiötä toistensa päälle. Pesun jälkeen kuivaus palottuna kuivurissa, jauheeksi vakuumiin ja pakkaseen. Silicaa kun ei täältä junttilasta löydy..
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Kesäkuu 24, 2021, 12:46
Syötävää on, ihan samaa ainetta, kuin muukin itiöemän jalka. Itiöt nyt korkeintaan maistuvat hieman, joten en kyllä jaksaisi ihmeemmin pestä niitä tatteja. Itiöemät kannattaa kuivata kokonaisina aivan rapeiksi ja sitten vaikka minigripissä pakastimeen. Ei sitten tarvitse koko vakuumipussia purkaa, vaan voit ottaa pienen osan näppärästi käyttöä varten halutessasi. Säilyy kyllä huoneenlämmössäkin jonkin aikaa.
En etenkään jauhaisi sieniä valmiiksi, koska tällöin saadaan valtava pinta-ala, jossa vaikuttavat aineet pääsevät hapettumaan (psilosybiini tosin on melko vakaa aine ja vähäinen psilosiini hapettuu muutenkin kuivatessa). Otat sitten käyttöä varten osan pussista ja jauhat tuoreeltaan vaikkapa teetä varten.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Sienisheikkiseppoo - Kesäkuu 30, 2021, 19:24
Hei, tällä kertaa rihmaston tarkastusta. Heitin viimeksi olettaen turhaan viisi pöntöllistä roskiin. Onko tämä tervettä rihmastoa? Kosteutta ilmestynyt vajaa viikko sitten sisälle. Ei väri eroja. Haistamaan pääsen vasta huomenna. Kolonisoitunut n. 3viikkoa ja huomenna olisi jyvän siirtoa luvassa.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Heinäkuu 01, 2021, 09:15
Noiden kuvien perusteella näyttää aivan normaalilta. Haistat vielä ihan normaalisti, kun avaat.
Miksi oletit viimeksi, että olisi syytä heittää pois?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Sienisheikkiseppoo - Heinäkuu 01, 2021, 19:20
Purkkeihin oli tullut samanlaista kosteutta ja keskeltä lusikoidessani löysin pientä vihreyttä sieltä täältä. Käsitykseni mukaan siirtäessä rihmastoa kasvualustaan on home suotavaa kiihdyttäen kasvua. Purkkien ilmanvaihto oli viimeksi tukkiutunut kesken kolonisoitumisen. Kiitos jälleen  :-*
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Heinäkuu 01, 2021, 20:17
Lainaus käyttäjältä: Sienisheikkiseppoo
Purkkeihin oli tullut samanlaista kosteutta ja keskeltä lusikoidessani löysin pientä vihreyttä sieltä täältä.
Ja olet varma, ettei vaan lusikalla ronkkiessa tullut mustelmia?
Lainaus käyttäjältä: Sienisheikkiseppoo
Käsitykseni mukaan siirtäessä rihmastoa kasvualustaan on home suotavaa kiihdyttäen kasvua.
Nyt on kyllä tosi erikoinen ajatus. Siirroksen jälkeen home valtaa ns. helvetin herkästi sen uuden kasvualustan. Tämän voi huomata ihan näkymättömälläkin homekasvustolla. Olisi kiintoisaa kuulla, mistä moinen käsitys on syntynyt.
Lainaus käyttäjältä: Sienisheikkiseppoo
Purkkien ilmanvaihto oli viimeksi tukkiutunut kesken kolonisoitumisen.
Normaalisti ensisijaisen kasvualustan astia ei tarvitse mitään kaasunvaihtoa kolonisoituakseen. Purkkiin jäävä ilma riittää.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Diogenes - Heinäkuu 02, 2021, 20:52
Purkkeihin oli tullut samanlaista kosteutta ja keskeltä lusikoidessani löysin pientä vihreyttä sieltä täältä. Käsitykseni mukaan siirtäessä rihmastoa kasvualustaan on home suotavaa kiihdyttäen kasvua. Purkkien ilmanvaihto oli viimeksi tukkiutunut kesken kolonisoitumisen. Kiitos jälleen  :-*

Kosteus lasien sisällä on normaalia eikä haittaa.

Jos rihmastoa ronkkii, se alkaa sinertyä (bruising) joka toisinaan voi olla myös sinertävänvihreää. Tämä johtuu vaikuttavien aineiden hapettumisesta rihmastossa. Kyseessä on vähän samanlainen asia kuin veren hyytymisprosessi ihmisillä eikä sinällään vähennä vaikuttavia aineita rihmastossa.

Kun tarkistaa homeita, värin lisäksi kannattaa tarkistaa myös onko erivärinen alue rakenteeltaan erilaista itse rihmastosta. Homeet ovat usein "pörröisiä" tai "karvaisia" kasvustoja. Näin arkiesimerkkinä vaikka pöydälle jäänyt ruisleipäpussi jossa ruisleivässä kasvaa vihreää tai harmaata hometta. Tekstuuri on vähän kuin peuran tai kissan turkkia ja usein kaikkia muita värejä kuin valkoista, useimmiten vihreää, tumman harmaata tai mustaa.

Sienirihmasto on seittimäistä, vitivalkeaa (tai alkuvaiheessa valkean-harmaata). Tätä taustaa vasten homekasvusto erottuu selvästi sekä rakenteltaan että väriltään.

Home ei ole koskaan suotavaa kasvualustassa. Kolonisaatio-vaiheessa ilmanvaihtoa ei tule olla ollenkaan. Se aiheuttaa kontaminaatioita ja hidastaa kasvua. Rihmasto tarvitsee muutenkin korkean hiilidioksipitoisuuden kasvaakseen ja happi on tässä lähinnä este.

Kun kakku on kolonisoitunut sillä on immuunipuolustusjärjestelmä kontaminaatioita vastaan ja sen jälkeen sitä saa sörkkiä vapaammin vaikka nestetyksessä ja asettaa tuuletuksen ym. alle.

Inokulaatio- ja inkubaatio-vaiheessa tulee noudattaa steriiliä työskentelyä, kasvatusvaiheessa riittää käsien pesu ennen työskentelyä. Tällöinkin mitä parempaa huolta niistä pitää sen enemmän saa satoja kunnes ravinteet loppuvat kasvualustasta.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Sienisheikkiseppoo - Heinäkuu 12, 2021, 20:13
Kiitos. Kyseessä oli lusikoimiseni aiheuttamaa bruisingia. Riisien päällinen on tähän mennessä joka kerta höttööntynyt (pilvimainen, hattarainen) ,väri ollut samanlainen mutta, terveen näköisiä sieniä ja sienen hajuisia purkkeja ollut joka kerta. https://www.youtube.com/c/PhillyGoldenTeacher/videos tämän herran videoilla on 1,5 satoa saatu.  En löydä videota missä tuo ajatuksen olisin kuullut, joko se on ollut videossa jonka Youtube on pois siivonnut tai olen ymmärtänyt väärin aamukolmelta, tongittuani kasvatustietoa päähäni 5h  ;D
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Diogenes - Heinäkuu 13, 2021, 18:39
Kiitos. Kyseessä oli lusikoimiseni aiheuttamaa bruisingia. Riisien päällinen on tähän mennessä joka kerta höttööntynyt (pilvimainen, hattarainen) ,väri ollut samanlainen mutta, terveen näköisiä sieniä ja sienen hajuisia purkkeja ollut joka kerta. https://www.youtube.com/c/PhillyGoldenTeacher/videos tämän herran videoilla on 1,5 satoa saatu.  En löydä videota missä tuo ajatuksen olisin kuullut, joko se on ollut videossa jonka Youtube on pois siivonnut tai olen ymmärtänyt väärin aamukolmelta, tongittuani kasvatustietoa päähäni 5h  ;D

Juu pilvimäinen/hattaramainen on vähän sellaista höttöistä ainakin kauempaa katsottuna mutta jos esim. hattaran rakennetta miettii niin se on samalla tavalla läheltä katsottuna säikeistä kuin sienirihmasto. Eipä se mittään, virheistä oppii ja sienten kasvatus on muutenkin semmonen juttu mistä moni joutuu aloittamaan oppimisen tyhjästä :D

Yks kikka mitä olen käyttänyt kontaminaatio-epäiltyjen PF-tek-lasien kanssa on että kolonisaatiovaiheessa siirrän ne toiseen huoneeseen, kaappiin ja laatikkoon (vähän kuin omaan karanteeninsa) ja sitten kun kaikki ovat kolonisoituneita niin avaan ensin ne lasit missä ei varmasti ole kontaminaatioita -> terraan, jonka jälkeen käyn silmämääräisesti ja hajuaistilla läpi ne kontaminaatio-epäillyt kakut. Jos kaikki OK -> kaikki terraan. Selvästi kontaminoituneet kakut kannattaa jättää avamaatta (tai mielellään sitä ennen tarkistuttaa täällä foorumilla) ja sen jälkeen heittää sellaisenaan roskiin.

Toinen homma joka on hyvä pitää mielessä on että jos ne kakut vaikuttaa vielä hyvältä siinä 3-4 flushin jälkeen + ravinteet loppu = ei enää sieniä, niin ne kakut voi vielä viipaloida, laittaa kuivumaan ja nauttia myöhemmin esim. teen muodossa koska rihmasto on psykoaktiivista siinä missä ne varsinaiset sienetkin. Tästä on ollut aikoinaan varoituksia että näin ei pitäisi tehdä koska vermikuliitti on karsinogeenistä mutta tämä ei enää päde paikkaansa koska nykyään vermikuliitissa ei ole asbestia ja vaikka sitä olisi niin asbestin oraalinen nauttiminen vs. hengittäminen ei ole sama asia.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Kekkeri_Kari - Elokuu 16, 2021, 23:17
Noniin, give it to me straight. Otin viikon terrassa olleen kakun joka ei ollut tuottanut pinnin pinniä ja huuhtelin vermikuliitit pois. Ei haissut muulle kuim sienelle, mutta nyt kun miettii niin ei tämä nätin näköinenkään ole... Aluksi tulkitsin vain ”mykopissaksi”, substraatiksi ja purkkiin kasvaneeksi itiöemäksi, mutta nyt kyllä mietin että tarvitsen kokeneemman mielipiteen. Heitänkö vaan pois? Onko toivoa jäljellä?
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Kekkeri_Kari - Elokuu 16, 2021, 23:18
Unohtui kuva https://postimg.cc/gallery/4sTtkVr/adacd621
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Elokuu 16, 2021, 23:33
Ei tuo näytä yhtään pahalta.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Kekkeri_Kari - Elokuu 16, 2021, 23:51
Jihuu! Kiitos! <3
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Kekkeri_Kari - Elokuu 16, 2021, 23:54
Keskimmäinen kuva noista kolmesta oli itsellä suurin kysymysmerkki. Lienee itiöemää sitten? Kannattaako sille tehdä mitään, irrottaa pois tms?

Edit: huomasin nyt että postauksia voi muokata. Teen näin jatkossa jos tulee heti postaamisen jälkeen lisättävää. Pahoittelut.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Elokuu 17, 2021, 08:25
En irrottelisi kakusta mitään, mutta en kyllä edelleenkään löydä itiöemää kuvista.
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Kekkeri_Kari - Elokuu 17, 2021, 14:11
Minulla vaikuttaisikin siis olevan paljon opittavaa... toivottavasti pian pääsen tutustumaan siihen, miltä itiöemä näyttää!
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Kekkeri_Kari - Elokuu 21, 2021, 15:31
Mykopissaa ja pinnejä vai jotain muuta? Rihmasto kasvaa edelleen hitaasti mutta varmasti. Nyt tuollainen lievä kellertävyys on lisääntyny ja pinnejä muodostavia täpliä on ilmestynyt. Rihmasto ehkä ajattelee että on syytä päästä levittämään geenejä vaikkei koko kakku ole kolonisoitunut? Mitä tehdä?

https://postimg.cc/gallery/kJqvRv7/3dfa29f7
Otsikko: Vs: Homeiden tunnistuspyynnöt
Kirjoitti: Eni - Elokuu 21, 2021, 18:40
Näyttääihan normaalilta kuvissa. Anna vaan kolonisoitua loppuun. Ei haittaa, vaikka ehtisi joku pinni kasvaakin (tosin ihan heti kohta en usko niin käyvän noiden purkkien kanssa).