Kirjoittaja Aihe: Pientutkimus sienten päihdekäytöstä  (Luettu 2501 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa EP

 • Viestejä: 5
  • Profiili
Pientutkimus sienten päihdekäytöstä
« : Maaliskuu 24, 2013, 22:28 »
Hei kaikki!

Teemme Humanistisessa ammattikorkeakoulussa tutkimusta koskien sienten käyttöä päihtymistarkoituksessa. Tehtävänämme on suorittaa anonyymi kysely, jonka pohjalta tutkimuksen teemme. Tutkimuksen tarkoituksena on tuoda esille sienten käyttötapoja, kuinka yleistä sienet ovat päihteenä, miten ne vaikuttavat jne jne.

Tulinkin tänne kysymään, olisiko teillä ideoita miten kyselyn muodostaisin? Mitä asioita koette tärkeinä kysyä, mitkä asiat tulisi tuoda ihmisten tietoisuuteen? Tarvitsen hieman apua, sillä en ole suuremmin perehtynyt aiheeseen (vielä) sekä olisi hienoa saada kuulla "asianomaisilta" vinkkejä. Kysely tulee olemaan "rasti ruutuun"-tyyppinen, jotta se on mahdollisimman nopea ja helppo täyttää, ja jaamme linkin myöhemmin mahdollisesti täällä sekä muualla internetissä.

Tutkimuksen tarkoituksena ei ole siis saarnata sienten väärinkäytöstä ja vaarallisuudesta, vaan tuoda selvää faktaa opiskelijoiden sekä eritoten nuorten keskuuteen. Toisaalta kyse ei ole myöskään sienten puolustuspuheesta.

Haluaisin vain kuulla asiaan perehtyneiltä, mitä haluaisitte tuoda ihmisten tietoisuuteen. Olisi hienoa saada vinkkejä siihen, mitä kysyttäisiin sieniä käyttäneiltä henkilöiltä, sekä myös niiltä, jotka eivät ole koskaan kokeilleet.

Toivottavasti ymmärsitte pointin, lisäkysymyksiä saa esittää!  :)

Ei muuta kuin ehdotuksia kehiin, apua tarvitaan!

Terkuin,
EP

Poissa Klonkku

 • Viestejä: 1 380
  • Profiili
Vs: Pientutkimus sienten päihdekäytöstä
« Vastaus #1 : Maaliskuu 25, 2013, 09:38 »
Tervehdys!

Tämäpäs on hieno homma! Propsit sinne. Kysely on hyvin haastava toteuttaa, sillä sienet (ja psykedeelit yleensäkin) ovat hyvin monitahoisia vaikutuksiltaan. Kierrelkää hetki foorumilla ja etsikää tietoa sienistä (tämä foorumi on ehdottomasti paras suomenkielinen tietolähde). Mutta muistakaa; moni tieto on empiiristä, ja jokaisen jokainen kokemus on joka kerta hieman erilainen. Hyvin vahvaa samankaltaisuutta kokemuksista kuitenkin löytyy ja monia juttuja voi jopa yleistää. :)

Yleisten käsitysten oikaisu ja tiedon lisääminen taikasienten osalta on mahtava juttu! Ehkä tärkeimpinä pointteina pitäisin tiedon esilletuonnissa sitä, että

a) taikasienen vaikuttavat aineet eivät ole fyysisesti myrkyllisiä suuressakaan mittakaavassa (ellei puhuta nyt kärpässienestä, joka ei varsinaisesti kuulu edes taikasieniin)

b) kokemus ei ole läheskään samanlainen kuin alkoholilla, vaan henkinen ja mystinen (käytetty tuhansia vuosia ja käytetään edelleen myös shamaanien keskuudessa)

c) kokemus voi viedä myös hyvin hankaliin henkisiin tiloihin (ei sovi kelle tahansa, varsinkaan niille, jotka eivät tunne sienten vaikutustapaa)

d) kokemus on usein puhdistava ja elämää mullistava, sienien vaikuttavia ainesosia käytetään esim. saattohoidossa

Tulipas hyvin puolustelevaa tekstiä vaikka se ei ollut tarkoitukseni.. Noh, joka tapauksessa käyttäjiä on sientenkin kanssa kahta eri sorttia; niitä, jotka "vetävät" niitä kun niilläkin saa kuupan sekaisin ja niitä, jotka haluavat tutustua mieleensä ja ympäröivään maailmaansa intensiivisemmin kuin millään muulla tavalla.

Sieniä on usean vaikea mennä sanomaan kunnolla päihteeksi tai huumeeksi. Ne ovat useimmille kokemus, matka mielen ympäri.

Silloin kun itse en ollut kokeillut sieniä, olin hyvin kiinnistunut siitä mitä tulisin näkemään, en niinkään kokemaan. Kun sitten vihdoin pääsin tutustumaan sienten ihmeelliseen maailmaan, huomasin, että vaikutus oli lähinnä henkinen, vaikka hyvin voimakkaitakin visuaalisia puolia ensimmäisissä kokemuksissa myös oli. Kokemusta ei voi varmaan kukaan selittää sanoin. Se on vain koettava itse. Se on kuin toinen maailma, vaikka kaikki onkin omalla paikallaan. Olen joskus yrittänyt kuvailla visuaalista kokemaani sanoin: "Aivan kuin KAIKKEEN olisi tarttunut enemmän elämää." Ne toimivat apuvälineenä henkisten muutosten tekemisessä. Ne eivät itsessään saa ihmisessä aikaan muutosta, vaan auttavat muuttamaan käsityksiä. Laittavat pieniä ajatuksen siemeniä itämään. :)

Överit erikseen. Niinkuin kaikkien aineiden kanssa, jotka vaikuttavat jollain tapaa ihmiseen, on sienienkin kanssa pidettävä kohtuus. Överit voivat olla henkisesti hyvinkin vaikea ja pelottava kokemus. Suurilla annoksilla ei kannata missään nimessä aloittaa psykonautin uraansa, vaan on hyvä edetä pienin askelin ja kuunnella itseään ja omaa mieltään. Suuriin annoksiin ei ole missään vaiheessa tarkoitus mennäkään, ellei itse sitä todella halua. Itse nautin suuresti pienemmistä annoksista, vaikka takana on jo useita kymmeniä kokemuksia. Sienet eivät varsinaisesti koukuta, vaan ne jopa kannustavat pitämään taukoa varsinkin "suurempien" kokemusten jälkeen. Tietysti kun elämässä haetaan suuria ja upeita kokemuksia, voi olla, että kerran hyvän sienikokemuksen saanut olento saattaa kokeilla sieniä tilaisuuden tullen uudelleenkin. ;) Tätä ei missään nimessä voi kuitenkaan kutsua riippuvuudeksi. Pitkien taukojen pitäminen trippailussa tekee kokemuksista hienompia ja erityisempiä.

Suosittelen myös kahlaamaan suomenkielisen Psychedelic Experience FAQ:in läpi. Paljon hyvää tietoa aiheesta kiinnostuneille. Tosin hieman yleistettynä, mutta kumminkin.

Ehdottomasti kysely julkiseksi sitten tänne foorumillekin! ^-^
Elämän tarkoitus on tehdä sitä, mitä oikeasti haluaa, mutta satuttamatta toisia.

Poissa Tattiritari

 • Slaavish warrior
 • Viestejä: 310
  • Profiili
Vs: Pientutkimus sienten päihdekäytöstä
« Vastaus #2 : Maaliskuu 25, 2013, 17:38 »
Ehdoton kysymys mikä pitää olla kysymyksessä että onko kokemus tehnyt tai auttanut sinua olemaan parempi ihminen, paremmin muotoiltuna tietenkin.
näissä tutkimuksissa pitää korostaa sienien psykiatrista puolta koska tätä parempaa psykiatria et löydä mistään (oikea psykiatri on vain väline, itse joudut ratkaisemaan omat ongelmat muutenkin kuten sienissä).
Ne nuoret jotka päihtymys tarkoituksissa asiasta lukematta sieniä ovat ottaneet, ovat kokeneet todella isolla prosentilla huonon tripin, kun taas jos on jotain tietoa alla niin huonon tripin todennäköisyys romahtaa pienemmäksi.

Olen huomannut että tiiviiseen tahtiin otetut tripit (viikon välein) alkaa menemään jokaisella tripillä huonompaan suuntaan kun taas kuukausien tauot taas antaa mahtavuus kerrointa korkeammaksi.

Innolla jään seuraamaan jos tuloksia joskus saatte suollettua ulos :)
Karma kiertämään jos olin avuksi!

Poissa Istwan

 • Viestejä: 31
  • Profiili
Vs: Pientutkimus sienten päihdekäytöstä
« Vastaus #3 : Maaliskuu 25, 2013, 20:18 »
Hyvä aihe  ;)
Suosittelen tutustumaan varsinkin tuoreempaan psilosybiinitutkimukseen (ainakin Roland Griffiths & Robin Carhart-Harris sekä MAPS organisaatio yleensä).

En oo ihan varma miten rajotat sienten käytön päihtymistarkoituksessa. Kaikenlainen käyttö toki "päihdyttää" mutta haluat keskittyä uteliaiden, ei varsinaisesti ongelmaa hoitavien, viihteelliseen intentioon skaalalla medical/therapeutic/recreational/sacramental?

Ootan kyselyä innolla, älä pelkää kysyä isosti. Korosta minuuskäsityksiä, yksi kysymys vois olla straightforward kadotitko itsesi (ego).
Meikästä kysely ei oikein toteutettuna ole edes tekemisissä puolustuksen/kauhistelun kanssa, rehellinen informaatio on hyvä agenda.

laitan muutaman linkin, kahlaa ainakin nämä läpi:

Yhden foorumilaisen erinomainen blogi: http://psykedeeliuutiset.blogspot.fi/2011/10/taikasienet-aukovat-paata.html
http://jop.sagepub.com/content/early/2011/09/28/0269881111420188.abstract
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00213-011-2358-5
http://healthland.time.com/2011/06/16/magic-mushrooms-can-improve-psychological-health-long-term/
http://hhs.sagepub.com/content/23/1/37.short
http://www.psychologytoday.com/blog/unique-everybody-else/201210/psilocybin-and-brain-function
http://www.npr.org/blogs/health/2010/09/07/129696420/hallucinogenic-mushrooms-relieve-anxiety
http://www.pnas.org/content/early/2012/01/17/1119598109.abstract
http://www.guardian.co.uk/society/2012/jan/23/magic-mushrooms-psilocybin-depression-drug
/watch?v=DEhdMa836j4#ws]http://www.youtube.com/watch?v=DEhdMa836j4#ws[/url]]Griffiths: Psilocybin Mimics Effects of Meditation
http://www.youtube.com/watch?v=LKm_mnbN9JY#

Valmis kysely keskittyen painajaismaisiin kokemuksiin: https://www.surveymonkey.com/s/bt5
The tools that we're using to define and describe reality, are inherently unique.
The only way to get to an objective reality is to transcend the use of those tools.

Poissa Silo-P

 • Viestejä: 410
  • Profiili
Vs: Pientutkimus sienten päihdekäytöstä
« Vastaus #4 : Maaliskuu 25, 2013, 21:38 »
Mieleeni hiipii ajatus kysyä kyselyssä: Oletko käyttänyt/harkinnut käyttäväsi sieniä hoitomuotona johonkin sairauteen/vaivaan.
Ensimmäisenä tulee mieleen sieniä käytettävän lääkityksenä ainakin Hortonin syndoroomaan:
http://www.taikasieni.net/smf/index.php?topic=59.0
Itseäni yllättää, kuinka moni on löytäny tiensä tänne foorumille apua pyytämään ja tulostakin on ilmeisesti syntynyt :)

Ahdistuksen ja masennuksen hoitoon on myös käytetty, joitain tutkimuksia ollut käsittelyssä.
http://usatoday30.usatoday.com/news/health/story/health/story/2012-01-24/Study-Magic-mushrooms-may-help-treat-depression/52775096/1

Itse käsittäisin jotenkin, että kyselystä olisi tultava suht pitkä/laaja, koska sienissä on kuitenkin melko paljon käyttötarkoitusia

Tehkää taustatutkimukset asiallisesti, ja tehkää sellainen kysely, joka voisi oikaista jo aluillaankin olevat harhakäsitykset taikasienistä... vaaroista ja riskeistä valistaen.
En tiedä miten se käytännössä kyselyn muodossa tapahtuu, mutta uskon että TE tiedätte ;)

EDIT: Hups, tais tulla sama linkki kuin Istwanin postissa... So Sorry :s
''Nauti siitä mistä eniten sä pidät!''

Poissa EP

 • Viestejä: 5
  • Profiili
KYSELY SIENTEN PÄIHDEKÄYTÖSTÄ
« Vastaus #5 : Huhtikuu 10, 2013, 20:29 »
Heeei!
Aiemmin täällä huutelin tulevasta pienoistutkimuksesta. Aihetta jouduttiin karsimaan sekä supistamaan huomattavasti, kyseessä kun oli vain pientutkimus, ei opinnäytetyö. Tarkoityksena on saada kokoo perusfaktaa sienistä ja sienten käytöstä.
KYSELY ON SUUNNATTU 16-25 VUOTIAILLE HENKILÖILLE, JOTKA OVAT KÄYTTÄNEET SIENIÄ PÄIHTYMISTARKOITUKSESSA. Kysely on anonyymi.
Tervetuloa kaikki vastaamaan! Vastatkaa ja vaikuttakaa !  :P kysellä saapi, jos jotain herää.

http://www.surveymonkey.com/s/Z7SC29C

-EP
PS. Kysely on vain vajaan viikon käytettävissä, jonka jälkeen joudumme sen sulkemaan.

Poissa EP

 • Viestejä: 5
  • Profiili
Vs: KYSELY SIENTEN PÄIHDEKÄYTÖSTÄ
« Vastaus #6 : Huhtikuu 10, 2013, 20:30 »
Pps. JAKAKAA ETEENPÄIN, JOOKOSTA? =)

Poissa Lion's mane

 • Luotettava tunnistaja
 • Viestejä: 555
  • Profiili
Vs: KYSELY SIENTEN PÄIHDEKÄYTÖSTÄ
« Vastaus #7 : Huhtikuu 10, 2013, 21:11 »
Liian wanha osallistumaan kyselyyn, äh.

Poissa Klonkku

 • Viestejä: 1 380
  • Profiili
Vs: KYSELY SIENTEN PÄIHDEKÄYTÖSTÄ
« Vastaus #8 : Huhtikuu 11, 2013, 00:24 »
Melko suppealta vaikutti kyllä tuo kysely. Ei tulosten niputtamisen jälkeen varmaan mitään sen kummempaa uutta informaatiota tule. Vaikutuksista kaikille asiaan vähänkään perehtymättömillä jää mieleen vain hallusinaatioita ja euforiaa = järrrkyttävän paha hUUme! Onhan kokemuksessa noitakin mukana joskus, mutta kokemus kokonaisuudessaan riippuu hyvin paljon annostuksesta ja ympäristöstä (ns. set&setting). Useimmilla tripeillä on hyvin rento fiilis ja suurimmat aistiharhat ovat pientä aaltoilua pinnoilla ja ns. HD- tai HDR-näkö. Todellisuuden tila muuttuu (ajatukset muuttuvat "laajemmiksi") ja aikakäsitys muuttuu selvästi melko usein myös.

Lahjoitan mielelläni jossain vaiheessa tutkimuksen tekijöille itiölaskeuman empiirisiä tai mikroskooppisia tutkimuksia varten, tai vaikka ihan vain palkkioksi tutkimuksen tekemisestä mikäli kiinnostusta löytyy. ;)
Elämän tarkoitus on tehdä sitä, mitä oikeasti haluaa, mutta satuttamatta toisia.

Poissa Kettu

 • Viestejä: 81
  • Profiili
Vs: KYSELY SIENTEN PÄIHDEKÄYTÖSTÄ
« Vastaus #9 : Huhtikuu 11, 2013, 10:54 »
Kiitoksia kyselystä, aika suppea oli. Oikeastaan liian suppea saadaksenne oikeata kuvaa.
Hämäsi nuo irti huumeista ja elämä on parasta huumetta moskat kyselyn jälkeen.

Nyt rastiruutuun kyselyllä saatte vastaukseksi kuten jo yllä sanottiin, peloittelevan ja vääristyneen kuvan lukijalle/ kyselyn katsojalle.

Poissa EP

 • Viestejä: 5
  • Profiili
Vs: KYSELY SIENTEN PÄIHDEKÄYTÖSTÄ
« Vastaus #10 : Huhtikuu 11, 2013, 13:07 »
Valitettavasti opettajalla oli suuri vaikutus kyselyyn ja lisäksi aika on rajallinen. Meidän tehtävänämme on tuoda tietoa sieniä käyttäneistä nuorista ja heidän kokemuksistaan.

Rehellisesti sanoen tietoa sienistä ei päihdevalistuspuolella  juurikaan ole, joten meidän tehtävänämme oli tehdä peruspaketti, joita päihdevalistuksen parissa työskentelevät voisivat hyödyntää. Te täällä olette oikeita tietopankkeja, mutta ei, eivät tavantallukat tiedä aiheesta juurikaan mitään. Jos jotain, niin vain sen negatiivisen puolen. Ja mielestämme kysely tuo realistisesti esiin sen, mitä sienistä tulisikin tietää.
 
Lisäksi kyselyn ei kuulu oleva  positiiviseen tai negatiiviseen suuntaan johdatteleva, vaan kyselyn tulee olla neutraali, ja siihen pyrimme. Tulosten analysoinnin teemme myös neutraalisti, kumpaankaan puoleen kallistumatta, kuitenkin sen pohjalta, mitä lainsäädäntö sanoo.

Taikasienet ovat kuitenkin laissa kiellettyä ja valitettavasti Suomessa niiden käyttäminen on väärin ja ne ovat huumetta. Tämän vuoksi onkin eettisesti oikein laittaa kyselyn loppupuolelle tietoa siitä, mihin voi ottaa yhteyttä, jos on ongelmia päihteiden kanssa. Varsinkin kun osa kyselyynvastanneista on alaikäisiä. Perehtykää tutkimusetiikkaan, jos epäilette asiaa.

Tämä oli ensimmäinen kyselymme koskaan, joten pahoittelen, jos emme onnistuneet täydellisesti :D Lisäksi kyselysivusto oli ilmaisversio, joka antoi tehdä kyselyyn vain 10 kysymystä, puolet kysymyksistä jouduimme karsimaan. Toisekseen aihe on jollakin lailla melko vieras ja uusi, vaikka kyllä, olemme myös käyttäneet sieniä.

Jos meille maksettaisiin tästä palkkaa ja olisimme ammatissa, emmekä opiskelijoita, mielenkiintomme olisi huipussaan. Jälki olisi varmasti huolellisempaa ja tutkimus huomattavasti laajamittaisempi. Valitettavasti näin ei ole, joten tyytykää edes tähän. :DPoissa Istwan

 • Viestejä: 31
  • Profiili
Vs: KYSELY SIENTEN PÄIHDEKÄYTÖSTÄ
« Vastaus #11 : Huhtikuu 11, 2013, 22:32 »
Vastasin, pääsihän tuohon kirjottamaan laajemminkin jos ei valmiit rastit miellyttäneet.  :)
The tools that we're using to define and describe reality, are inherently unique.
The only way to get to an objective reality is to transcend the use of those tools.

Poissa EP

 • Viestejä: 5
  • Profiili
Vs: KYSELY SIENTEN PÄIHDEKÄYTÖSTÄ
« Vastaus #12 : Huhtikuu 15, 2013, 20:53 »
Heeeei! :)
Vielä huomisiltaan asti on vastaamisaikaa!

Vastatkaahan siis kyselyyn ne jotka eivät ole vielä sitä tehneet :)

Ja vielä kerran linkki:
http://www.surveymonkey.com/s/Z7SC29C

-EP

Poissa syväluoto

 • Viestejä: 159
  • Profiili
Vs: Pientutkimus sienten päihdekäytöstä
« Vastaus #13 : Toukokuu 18, 2015, 23:25 »
Tuloksia ei koskaan tullut nähtäväksi. Olisihan tuo ollut kiva nähdä että minkälaiseen materiaalin yhteisö tuli kontribuoineeksi.
Tajunta laajenee niin paljon, että ennen pitkää sinne mahtuu muutakin kuin psykedeelit