Psilosybiini.info

Älä mene väärille paikoille

Poissa pampula

 • Luotettava tunnistaja
  • Viestejä: 229
  • Karma: 21
 • Luotettavasti sienten tunnistama
  • Profiili
Täältä foorumilta minäkin olen tietoa lahjaksi saanut, joten mieluusti laitan sitä myös jakoon. Se kun ei ole minulta millään tavalla pois ja saan siitä lisäksi hiukan hyvää mieltä vaivojeni kompensaatioksi.

Tässä on minun (!) näkemys siitä, kuinka suippumadonlakkeja voi löytää valokuvattavaksi ja millaisista paikoista/miten niitä kannattaa etsiä.

Täällä niitä etupäässä näkee:

Ruohikkoiset alueet, missä oikeantyyppistä heinää kasvaa (mielellään) mättäissä. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi pidempään kesannolla olleet "vanhat" pellot (peruna yms. viljeltyjä peltoja on turha kierrellä). Runsasravinteiset nurmialueet ovat yleensäkin potentiaalisia. Niitä voi löytyä periaatteessa ihan kaupunkien keskustoista. Tärkeintä on se mättäissä kasvava heinä.

Suuntaa siis tänne:
[smg id=982]

Ja tänne (ihanteellista maastoa, koska helppo etsiä):
[smg id=983]

Tutki nämä:
[smg id=987]

Niin löydät ehkä näitä:
[smg id=986]

Edellämainittua hyvin keskeistä maastoluonnehdintaa ei ilmeisesti voi ylikorostaa. Minusta tuntuu, että monet etsivät semilanceataa ihan vääränlaisilta paikoilta ja löytävät sen vuoksi vääriä sieniä + eivät löydä silokkeja. Ihmisen mieli on siitä mielenkiintoinen, että kun tarpeeksi kovasti jotain haluaa, niin alkaa näkemään halunsa kohdetta ties missä ja selkeät kriteerit muuttuvat vähemmän selkeiksi. Siitä seurannee suuri osa väärinkäsityksistä, mitkä sitten postautuvat taikasienten tunnistamisketjuun. Halu on kova ja kun oikeanlaista ei tahdo löytyä sinnikkäistä yrityksistä huolimatta, niin koitetaan, että olisivatkohan nämä sitten kuitenkin niitä...

Ei niin. Pähkinänkuoressa asia on hyvin yksinkertainen: Etsi oikeita sieniä oikeaan aikaan. Etsi oikeista paikoista. Etsi tarkasti.

Usein kuulee sanottavan, että sitten kun sen oikean silokin näkee ja tunnistaa luonnossa, niin on jatkossa vaikea erehtyä. Olen omien kokemusten perusteella hieman tämän näkemyksen kannalla. Perustuntomerkkien on täsmättävä täydellisesti ja vaihtelua yksilöiden välillä esiintyy. Ei silokki silti mitenkään mahdottoman vaikea tunnistettava ole, sitten kun niitä oikeasti löytää. Epävarmuudessa en lähtisi mitään sieniä poimimaan, saati sitten syömään. Se voi aiheuttaa melkoisen ikävät kuumotukset vaikka sienet olisivatkin semilanceataa. Jos taas eivät ole, niin seuraus voi olla pahimmillaan hengenvaarallinen myrkytys. Siispä jos olet epävarma: Ota kuva sienestä ja kasvupaikasta. Kirjoita ylös sienen fyysiset ominaisuudet. Ota itiöprintti. Vertaa edellämainittuja luotettaviin lähteisiin. Kysy foorumilta. Kysy kaverilta. Käytä maalaisjärkeä.

Silokki on kooltaan pieni. Varsinkin pitkässä heinikossa niiden huomaaminen on hankalaa. Kirpeähkö totuus on kuitenkin, että luonnon antimet (kalat, riista, marjat, sienet jne.) eivät aina tule tarjottimella. Ja siitäkös tahtoo nykyihmisen malttamaton mieli lannistua. Kotimaisen P-vitamiinin hankkiminen voi vaatia pientä yritteliäisyyttä ja lisäksi tarkkaa silmää. Onneksi palkinto tuntuu sitä suuremmalta, mitä enemmän näki sen eteen vaivaa. Olkaamme siis kärsivälliset ja löytäkäämme niitä!

Potentiaalinen paikka, mikä ei pikaisella vilkaisulla tuottanut havaintoja:

[smg id=984]

Yksinkertaisen miehen logiikkaa: Mitä pidempi heinä, sitä suurempi siinä säilyvä kosteus. Silokit tykkäävät kosteudesta, joten tarkistampa vielä:

[smg id=985]

Poimimisesta... Minun metodi on sellainen, että avataan heinätuppoa hellävaroen silokin jalan kohdalta ja vedetään sieni kokonaisena ylös. En tiedä, kuinka suuri on siitä rihmastolle koituva haitta (viisaammat valaiskoot). Pitäisiko kenties katkaista jalka? Sen voin joka tapauksessa mainita, että poimiessa kannattaa olla hellä, eikä riuhtoa miten sattuu. Samassa mättäässä voi kasvaa silokilla myös kaveri/kavereita. Ne saa parhaiten talteen kun poimii nätisti. Kannattaa tarkistaa löydön ympäristö erityisen tarkasti. Olosuhteet ovat varmuudella olleet silokille juuri sopivat. Oman edunkin mukaista on jättää pikkuruiset sienen alut kasvamaan ja poiketa myöhemmin uudelleen. Mitään ylimääräistä (sätkäntumpit, kaljatölkit yms) ei tohdi jättää luontoa rumentamaan. Jos jotain vihaan, niin se on roskien heittäminen luontoon. Laki on mikä on tällä hetkellä. Jos minun täytyisi sitä rikkoa, niin tekisin sen mahdollisimman asiallisesti.


Tällaisia minä suosittelen. Sienten nauttiminen on jokaisen omalla vastuulla. Taikasienillä voi olla positiivisten vaikutusten lisäksi myös haittoja. Suurimmat riskitekijät kohdistuvat arvioni mukaan psyykeen. Etukäteen on hyvin hankala arvioida hintaa, minkä tiettyjen ovien avaamisesta mahdollisesti joutuu maksamaan. Alkanut matka on kuljettava loppuun. Olkaamme varovaisia.Loppukevennys:

Ei sitten näitä ainakaan! (Tai no miksei toisaalta...)
[smg id=988]
Life is full of pain, I'm cruisin' through my brain
and I fill my nose with snow and go Rimbaud,
go Rimbaud


Poissa Sebedeuksen poika

  • Viestejä: 85
  • Karma: 10
  • Profiili
Hyvä postaus.

Edellämainittua hyvin keskeistä maastoluonnehdintaa ei ilmeisesti voi ylikorostaa. Minusta tuntuu, että monet etsivät semilanceataa ihan vääränlaisilta paikoilta ja löytävät sen vuoksi vääriä sieniä + eivät löydä silokkeja.

En ole ikinä kovin paljoa tai tosissani semejä etsiskellyt, mutta mua ainakin johti aikanaan jonkun verran harhaan ainainen puhuminen "pelloista", kun parempi määritelmä olisi ehkä nurminiityt ynnä muut nurmiset pöheiköt. Kiertelin aikani omasta mielestäni hyvin lupaavilta näyttävillä pelloilla, kunnes tajusin, että paikat olivat nimenomaan aivan liian "peltomaisia", ja semejä löytyi lopulta hyvin pitkälti Matyaksen täällä kuvaamien paikkojen kaltaisilta alueilta - eli melkoisista random-pöheiköistä, joissa oli noita kuuluisia nurmitupsuja.

Uskon myös siihen, että yleensä, kun sen ekan kunnon semin löytää, niin sen tunnistaa silmänräpäyksessä. Eli sikäli kannattaa miettiä, että onko järkeä jokaista pientä sientä kiikuttaa sormet ristissä analysoitavaksi. Joo, kyllähän huonokuntoiset semit voi joskus aika hämäriltä näyttää, mutta tuskin haluat muutenkaan ensimmäiseksi poimia (ja syödä) kaikista epäilyttävämpiä tapauksia. Suippumadonlakilla on kuitenkin sen verran omanlainen ulkonäkö, että kyllä kelpo yksilö suorastaan huutaa sienen ominaispiirteitä, ja tunnistus on helppoa.


Poissa Aivina

  • Viestejä: 194
  • Karma: 24
  • Profiili
Lainaus
En tiedä, kuinka suuri on siitä rihmastolle koituva haitta (viisaammat valaiskoot). Pitäisiko kenties katkaista jalka?

Sienineuvojakurssilla kerrottiin, että rihmasto ei vaurioidu juuri lainkaan, jos itiöemän poimii kokonaisena jalkaa katkaisematta. Rihmastoa saattaa tulla hieman mukana, mutta se on hyvin uusiutumiskykyistä, joten syytä huoleen ei ole.


Poissa Arosusi

  • Viestejä: 68
  • Karma: 15
  • Profiili
Miltäs tämmöset paikat näyttää, kannattaako lähteä etsimään?

[smg id=1009]
[smg id=1010]

Ainakin omaan silmään näyttäs olevan sopivia mestoja, löytyy koivistoa ja horsmaa, mitä Matyas tuolla toisessa topicissa vinkkas.
gate gate pāragate pārasaṃgate bodhi svāhā


Poissa pampula

 • Luotettava tunnistaja
  • Viestejä: 229
  • Karma: 21
 • Luotettavasti sienten tunnistama
  • Profiili
Arosusi: Kuvista ei näy tarkemmin, millainen maastopohja on kyseessä, eli onko sitä oikeantyyppistä heinää. Muuten ihan lupaavan näköistä. Käy katsomassa.
Life is full of pain, I'm cruisin' through my brain
and I fill my nose with snow and go Rimbaud,
go Rimbaud


helttapää

 • Vieras

Valaistunut

 • Vieras
Kiitos! Estin ohjeita sienten etsimiseen jämä on juuri sitä mitä tarvitsen. Jos vaikka huomenna menisi etsimään semejä. :)


Poissa Matias

 • Luotettava tunnistaja
  • Viestejä: 742
  • Karma: 136
  • Profiili
Asetin tämän viestiketjun pysyväksi suippumadonlakkialueen ylälaitaan, koska se on mielestäni ehdottomasti sen arvoinen. Vastalauseita voi esittää tarvittaessa.


Poissa pampula

 • Luotettava tunnistaja
  • Viestejä: 229
  • Karma: 21
 • Luotettavasti sienten tunnistama
  • Profiili
Matyas: Kiitos positiivisesta palautteestasi. Kirjoittelin tämän pienen oppaan viime syksynä rautalankaohjeeksi aloittelijoille. Tavoitteena oli turhautumisen välttäminen ja ohjenuorana yksinkertaisuus. Paljon tästä varmasti puuttuukin, mutta ne asiat kyllä löytyvät tältä foorumilta.
Life is full of pain, I'm cruisin' through my brain
and I fill my nose with snow and go Rimbaud,
go Rimbaud


Poissa L454

 • Tulokas
  • Viestejä: 1
  • Karma: 0
  • Profiili
Noniin, jo jokin aika sitten olin tutustunut tähän sivustoon ja täältä lukemani perusteella tullut siihen tulokseen että sienet voisivat olla minulle hyvinkin soveltuva asia.

Elokuun alkupuolella kävin vähän tutkiskelemassa sopivia paikkoja, ja eilen menin tositarkoituksella sieniä niistä etsimään kun ilmeisesti Oulun korkeudella pitäisi niitä jo hyvinkin esiintyä. Mitään ei kuitenkaan löytynyt, joten pyytäisin analyysiä; olikohan paikat huonoja vai joku käynyt jo aiemmin siellä tms.

Aluksi kävin aiemmin selvittämässäni paikassa, sähkölinjan alla melko tiheän pajuikon välistä kulkee ruohikkoinen tie. Joku oli paikasta kulkenut, sen huomasi ruohon painautumisesta. Oli myös kulkenut juuri sellaisiin paikkoihin joista olisin itsekin tiettyjä sieniä hakenut... Tutkin myös paikkoja joissa ei oltu kuljettu mutta tosiaan löysin vain kaikenlaisia muita sieniä...

Kuljin sitten vähän matkaa, ja huomasin vallan mieluisan näköistä niittyä, saattoi hyvinkin myös olla entistä peltoa. Ruoho ei kuitenkaan juurikaan tupoissa siellä ollut, joten en kovin tarkasti ruvennut konttailemaan.

Ko. pellon ohi kulki tie jossa ruohoa oli kuuluisissa tupoissa, muttei sekään tuottanut onnekkaita osumia. Tie jatkui metsän siimekseen, jossa löysin jos jonkinlaista sientä, mm. kärpässienen sekä tällaisen (saa toki valaista että mikä on kyseessä, jännän näköinen ainakin):

Taas vähän matkan päässä oli melko samannäköinen pelto kuin tuo aiempi, mutta jonkin verran oli ruohoa myös tuppojen muodossa. Sienet niiden yhteydessä tosin olivat aivan vääränlaisia:
Tai sitten vielä viheliäisempiä, tästä kerkesin ensisilmäyksen ajaksi jo innostua

No, ihan mukava syyskävely oli, kolme sammakkoakin kohtasin sekä runsaasti hirvikärpäsiä... Mutta tosiaan, liekkö vika paikoissa, ajassa vai missä? Ainakaan vielä ei muita riittävän rauhaisia paikkoja lähistöltä tule mieleen... :(


Poissa lahna

  • Viestejä: 13
  • Karma: 1
  • Profiili
L454: Kuvaamiasi sieniä olen itsekkin löytänyt potenttiaalisilta silokkiapajilta. Kannattaa vielä muutama viikko odotella sateita, että etsinnät tuottaisivat tulosta.


Poissa Arvalis

  • Viestejä: 786
  • Karma: 29
  • Profiili
Kannattaa vielä muutama viikko odotella sateita, että etsinnät tuottaisivat tulosta.
Vastasit viimevuotiseen viestiin. :) L454 ei ole kirjautunut foorumille lähes vuoteen.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher


Poissa Ozric

 • Tulokas
  • Viestejä: 1
  • Karma: 0
  • Profiili
Olisiko potentiaalisen näköinen kuvauspaikka? Vielä en ainakaan kuvattavaa pikaisella tarkistuksella löytänyt.

Näyttäisi kasvavan horsmaa, nurmilauhaa ja valkoapilaakin näin.


Poissa homit

 • Luotettava tunnistaja
  • Viestejä: 36
  • Karma: 1
  • Profiili
Olisiko potentiaalisen näköinen kuvauspaikka? Vielä en ainakaan kuvattavaa pikaisella tarkistuksella löytänyt.

Näyttäisi aika kuivalta ja heinää saisi kasvaa reippaasti enemmän muiden kasvien kustannuksella. Kannattanee etsiä vehreämpiä paikkoja.
Tähtitaivaan alla värjyn tuijotellen kuiluun sen
Häämöttääkö jossain tieto suuremmasta, usko en


Poissa pampula

 • Luotettava tunnistaja
  • Viestejä: 229
  • Karma: 21
 • Luotettavasti sienten tunnistama
  • Profiili
Munkaan mielestä ei näytä kovin hyvältä suippumadonlakkien kasvupaikalta.
Life is full of pain, I'm cruisin' through my brain
and I fill my nose with snow and go Rimbaud,
go Rimbaud