Psilosybiini.info

Uusien kasvupaikkojen etsiminen

Poissa funkonaut

 • Tulokas
  • Viestejä: 2
  • Karma: 0
  • Profiili
Heipparallaa kaikille! (Ensimmäinen kirjoitukseni tällä foorumilla joten moikkaus lienee etiketin mukaista.)

Millä tavalla te kokeneemmat sienestäjät yleensä lähdette uusia kasvupaikkoja etsimään? Autetaan toisiamme ja kerrotaan vähän vinkkejä niin eivät jää hyvät sienet luontoon mätänemään.

Itse käytin viime syksynä (ensimmäinen syksy kun aktiivisesti koitin noita veijareita metsästää) seuraavanlaista tekniikkaa: haeskelin googlesta erilaisia laidunmaita ja hevostalleja sopivan etäisyyden säteellä. Jos google street view:lla pääsi vilkuilemaan, katselin sieltä minkälaisesta paikasta on kyse. Potentiaalisimmalta vaikuttavilla spoteilla kävin etsiskelemässä ja muut jätin vielä harkintaan. Sieniä löytyi hieman, mutta jäin kuitenkin toivomaan parempaa menestystä tälle syksylle. Noissa laitumissa taitaa olla täällä PK-seudulla se ongelma, että ne löytyvät helposti eli sienestäjiä näillä harvoilla paikoilla riittää. Sen lisäksi ne ovat usein yksityisalueita tai luonnonsuojelualueita joissa liikuskelua ei välttämättä katsota hyvällä.

Yritin myös etsiä sopivia niittyjä, ruohikoita ja joutomaita joista tämän foorumin perusteella olisi myös mahdollista näitä taikasieniä löytää. Kävin fillaroimassa ja kävelemässä erilaisten peltojen, sähkölinjojen ja vastaavien paikkojen ympärillä, yrittäen pitää silmäni auki ja etsiä samankaltaisia alueita kuin tuossa kasvupaikkathreadissa on kuvattu. Tällainen etsintä ei viime syksynä tuottanut tulosta. Tähän haluaisinkin kokeneempien vinkkejä. Millä tavalla yleensä löydätte yllämainitun tyylisiä spotteja? Olisi hienoa löytää kasvupaikka, joka ei löydy ihan heti googlettamalla ja josta noita semejä voisi käydä kaikessa rauhassa poimimassa.

Kiitos jo näin etukäteen.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 17, 2013, 18:06 kirjoittanut Matyas »


Poissa pampula

 • Luotettava tunnistaja
  • Viestejä: 229
  • Karma: 21
 • Luotettavasti sienten tunnistama
  • Profiili
Ei mitään uutta auringon alla, eli periaatteessa saman metodin olen hyväksi todennut:


Ensin pitää tietää joku paikka, missä sieniä kasvaa/on kasvanut. Optimaalisin alue on maastotyypiltään selväpiirteinen ja kohtuullisen iso, eli sellainen että se erottuu kartasta. Sen jälkeen...

1) Etsitään alue kansalaisen karttapaikasta (http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?lang=) ja katsotaan, minkälainen vastaavuus on kartta vs. maasto. Myös ilmakuva kannattaa tarkastaa; siitä saa lisäinfoa.

2) Etsitään muita samanlaisia alueita kartan ja ilmakuvan perusteella.

3) Käydään tutkimassa alueet ja maastosta tehtyjä huomioita verrataan aikaisempiin havaintoihin.


Lisäsuositus: Vierivä kivi ei sammaloidu. Mulla tulee pyöräiltyä usein sellaisia 50-100km matkoja ihan kuntoilumielessä, liikunnan ilosta ja luonnon kauneuden vuoksi. Potentiaalisia paikkoja on myös tullut vastaan retkillä. Liikkukaa paljon, se virkistää!


HUOM. Mikään karttatiedustelu ei anna varmuutta. Joissakin paikoissa kasvaa sieniä ja toisissa ei. Usein kuitenkin yritteliäisyys palkitaan, ennemmin tai myöhemmin.
Life is full of pain, I'm cruisin' through my brain
and I fill my nose with snow and go Rimbaud,
go Rimbaud


Poissa funkonaut

 • Tulokas
  • Viestejä: 2
  • Karma: 0
  • Profiili
Entä sitten kun spotti on tiedusteltu etukäteen vaikkapa netistä ja paikan päälle mennään ensimmäistä kertaa? Oletetaan tilanne, jossa spotti vaikuttaa päällisin puolin potentiaaliselta: ruohotuppoja pilkistelee runsain määrin kostean sorapohjan päältä, mutta sieniä ei muutamasta ensimmäisestä tuherosta löydy. Jätättekö homman siihen ja siirrytte seuraavaan paikkaan vai jäättekö itkunsekaisella päättäväisyydellä kääntämään jokaisen tupsun kunnes olette varmoja, että kyseisellä paikalla ei suippumadonlakkeja esiinny? Vai pystyttekö jo paikan päälle saapuessanne sanomaan kohtalaisella varmuudella, löytyykö paikalta silokkeja vai ei?

Itse olen käynyt muutaman viime päivän aikana usealla hyvältä näyttävällä paikalla, joista en harmikseni ole näitä kaunokaisia havainnut.


Poissa pampula

 • Luotettava tunnistaja
  • Viestejä: 229
  • Karma: 21
 • Luotettavasti sienten tunnistama
  • Profiili
Minä etsin aika päättäväisesti, jos maastotyyppi näyttää lupaavalta. Monesti niitä on vaikea huomata, varsinkin aluksi. Sitten kun löytää pari niin saattaa löytää lisää. Usein se käy niin, että kumartuu lähemmäs maata ja samalla huomaakin että täällähän näitä on.

Jälkimmäiseen kommenttiisi sanoisin sen verran, että kannattaa tarkistaa uudemman kerran kun kausi ei ole välttämättä vielä kunnolla alkanut. Ne "muutamat" sienet isossa pellossa jäävät helposti huomaamatta.
Life is full of pain, I'm cruisin' through my brain
and I fill my nose with snow and go Rimbaud,
go Rimbaud