Psilosybiini.info

Mietitään yhdessä mihin maailma on menossa.

Poissa Runoilija

  • Viestejä: 31
  • Karma: 5
  • Profiili
Runoilija, kiitos! En oo vähään aikaan bordia lukenu, mutta luulen että tolasta meininkiä tarttettais täälläkin. meinaan siis sitä että Ilmaistaan niitä mielipiteitä! koska se on helvetin kehittävää. ja sitäkin hauskempaa. ennen kaikkea hauskempaa.

Upeeta <3 annoit postilleni merkityksen, sillä tähän mennessä se oli mielestäni pelkkää itkupotkupaskaa omasta puolestani. Kiitän sinua sydämeni pohjasta.
//...nämä pöydät eivät ole meitä varten...\\


rastaman

 • Vieras
oon miettiny aikalailla samallailla ku sinä, etsiässäs vastaust loppuun sun pitää kattoo alkuun.
okei alku genesis 1jumala loi maan jne... myöhemmin synty ihmiskuntia ja syntyi ensimmäinen orjuuttaja (joku farao) joka rakens sit iso kaupunki itteellee ja muuta (itselleen vaa). jumala näki se vääränä ja opasti ihmiset pois sielt mut silti ihmiset o jääny mieleltää vankiks samoihi vanhoihi kahleisiin. Tehä ku pomo sanoo, tehä ku poliisi sanoo, maksaa verot vikisemättä, juosta rahan perässä sokeena jne..
 
"Mitä päässämme on oikein tapahtunut" En tiiä mikskä sanoisin sitä.. oravanpyörä? Babylon system? Baabelin chains? mut sen tiiän mistä se tuli, Apollyon the Devil eli itse saatana teki tän paska systeemi meijjä kiusaks (ja kaikille eläimille mitä tääl ny elää) Ja meijjä pitäs kapinoida tätä systeemi vastaa ja saada se alas ennenku armageddonissa tapahtuu, (maailmanloppu).

Moni muuki varmaa huomannu et World gone astray! Se on hyvä et joku avaa mielensä ja kysyy "mikä tämä on? miksi näin?" koska "perus duunareilla" ei oo aikaa miettii tommosii.

toivottavasti saitte jtn selkoo kirjotin tän tosi väsyneenä :D oon nuori mut elämästä oppinu rastapää :) (voitte väittää vaikka mitä mut mä oon itte lukenu raamattua (lähes joka päivä) ja siin on vihjeitä "kun jumalan viholliset joutuvat tuomittavaksi...") Ja se maailman loppu ei oo maailmalle loppu vaan kaikelle rahan pyörittämälle ja tietty itse rahalle


Poissa kylläpyörii

 • Tulokas
  • Viestejä: 1
  • Karma: 0
  • Profiili
aika hyvii juttuja kirjotat =D ite oon kans miettiny kaikenlaisia ajatuksia nyky-yhteiskunnasta missä me eletää ja aika ikävä fiilis jäi kun miettii millaista meillä täällä vois olla. voitais kulkee vapaana eikä olis koko ajan joko kamera tai ihmiset valvomassa ja tuomitsemassa tekojasi. voitais oppii enemmän itsestämme ja tuomita itse omat tekomme onko se väärin tai oikein. Meidät on luotu vapaiksi joten minkä takia meitä pitää vahtia ja valvoa? Ettei saatais oikeeta tietoa elämän tarkoituksesta ja moniaistillisuudest?


Poissa Samuli

  • Viestejä: 111
  • Karma: 7
  • Profiili
Ajattelin ensin kirjoittaa joitakin pohdiskeluja asian tiimoilta, mutta tulen niin pahuksen pahalle tuulelle, että jätän suosiolla ajatustyön tällä kertaa muille.

Sen sijaan; Oletteko lukenut utopioista? Siis niistä joita todella harjoitettiin. Ihmiset lähtivät joukoittain johonkin eksoottiseen maahan ja päättivät elää elämänsä, niin kuin parhaaksi näkivät.

Esim: Peltoniemi, Teuvo: Kohti parempaa maailmaa - suomalaisten ihannesiirtokunnat 1700-luvulta nykypäiviin. Utopiayhteisöjen historia ja suomalaiset ihannesiirtokunnat. Keuruu: Otava, 1985. ISBN 951-1-08551-4.

Ja suomalaisten ihanneyhteiskunta Brasiliassa, Penedo: http://fi.wikipedia.org/wiki/Penedo


Poissa Samuli

  • Viestejä: 111
  • Karma: 7
  • Profiili
Puhutaan RAUHASTA, mutta onko oikeasti paikkaa, jota edes joku ihminen ei haluaisi TUHOTA?

Mitä nyt kirjoitan sivuaa ainakin tätä aihetta.

Olen aikaisemmin maininnut miten Brasilian Atlantin sademetsä on lähes kaadettu ja saatettu sukupuuton partaalle. Tulee aina mieleen nämä portugalilaiset, jotka tänne saapuivat 500 vuotta sitten, ja että he kaatoivat vuosisatojen aikana puut laivojen ja rakennusten tarpeiksi sekä 1800 -luvulla karjan laidunmaiksi.

Asia ei ole kokonaisuudessaan aivan näin. Atlantin sademetsä alkaa melko eteleästä, hieman São Paulon etelä puolelta ja jatkuu rannikkoa pitkin ylös Bahian pohjoisosiin. Lisäksi metsä ulottuu pitkälle sisämaahan satoja kilometrejä. Tietenkin asutuskeskukset Rion ja São Paulon alueella ovat tuhonneet valtavat alueet metsää ja karjatalous on osaltaan myllertänyt maaston.

Mutta esim. Bahiassa on ollut vielä lähi-vuosikymmeninä valtavia alueita tätä Mata Atlânticaa. Mitä sitten tapahtui?

Bahia on ollut yksi suurimmista kaakaon tuottajista Brasiliassa. Kaakaoplantaasit ovat kasvaneet keskellä tuota metsää sillä kaakaopuu tarvitsee isompien puiden varjostusta. Kaakaokasvattajat ovat hoitaneet sekä plantaasejaan, että metsää. Metsän pohjalle tippuu valtavia määriä orgaanista jätettä puista ja tarjoavat ehtymättömän lannoitteen kaakaopuille. Lisäksi karjan annettiin melko vapaasti vaeltaa metsissä ja kaakaoplantaaseilla. Lisäksi, kun isot puut vanhuuttaan tai myrskyn seurauksena kaatuivat, viljelijät pilkkoivat ne, jotta maantuminen olisi nopeampaa. Joskus ne poltettiin ja saatiin tuhkan muodossa lisää ravinteita metsiin.

Brasilia oli kolmanneksi suurin kaakaon tuottaja 1980-luvulle tultaessa. Sitten iski sienitauti kaakaopuihin ja 10 vuodessa 90% puista tuhoutui. Brasilian tuotanto romahti 90 -luvun puoliväliin tultaessa niin pahoin, että Brasilia oli kaakaon tuotannossa 13. maailmassa.

Nämä kaakaoplantaasit eli Fazenda de cacaus ovat ja olivat todella suuria. Pienimmät kymmeniä hehtaareja ja isoimmat satoja hehtaareja. Viljelijät menettivät toimeentulonsa hetkessä. Niinpä jotkut alkoivat kaataa puita ja myydä niitä. Toiset taas kaatoivat puut myivät ne ja hankkivat lisää karjaa. Metsän katoaminen muutti maaperää. Se kuivuu auringonpaisteessa eikä enää ime vettä. Pinta kyllä kastuu ja saa nurmet sekä heinät kasvamaan, mutta koska vesi ei imeydy kunnolla maaperään vaan valuu suoraan ojiin ja jokiin se samalla kiihdyttää eroosiota. Jokien virtaamat ovat muuttuneet. Sadekaudella saattaa joillain alueilla tulvia ja kuivilla kausilla puolestaan joet kuivuvat. Kuivat joet eivät anna vettä viljelyksille eikä karjalle. Turvatakseen vedensaannin karjatilalliset ovat tehneet keinotekoisia lampia ja virtaamattomissa lammissa on hyttysten hyvä sikistä. Ja dengue kuume leviää.

Näin kaakaoviljelyksiin iskenyt sienitauti sai loppuhuipennuksen tuhoamalla välillisesti myös Bahian alueen Atlantin sademetsän.

Järkyttävin asia kuitenkin koko tarninassa on se, että kukaan ei tiedä miten tämä kyseinen sienitauti pääsi leviämään tuhansia kilometrejä etelään Bahiaan. Viranomaiset kansainvälisine-tutkimusryhmineen ei ole pystynyt jäljittämään sienitaudin reittejä. Kaakaoplantaasien ja pohjoisen kaakaoplantaasien välillä ei metsistä ole löydetty kyseistä sientä.

Eräs vaihtoehto onkin, että ihminen on saattanut tarkoituksellisesti levittää taudin Bahian plantaaseille, joko vihasta suurmaatilallisia kohtaan tai maan ulkopuolelta laskelmoidusti tuhota Brasilian herruus kaakaomarkkinoilla.

Niin tai näin, tämä tauti, Witches' Broom tai portugaliksi vassoura-de-bruxa, aiheutti tuhansien maatilojen katoamisen, yli 150 000 ihmisen työttömyyden ja Bahian osalta lähes koko Atlanttisen sademetsän katoamisen. Itsemurhia, nälänhätää ja joukkomuuttoja alueelta isompiin kaupunkeihin sekä suuren kansantaloudellisen tappion kaakaotuotannon loppuessa.

Uusi alku. Brasilia istuttaa jälleen puita ja yrittää elvyttää Atlanttisen sademetsän. Sitä on edelleen n. 7% jäljellä. Mm. jotkut entiset viljelijät kasvattavat hedelmä- ja muita puita, joita he istuttavat nykyisille kaakaoplantaaseille tarjoten suojaa kakaaopuille ja vararavinnon viljelijöille, jos sadot epäonnistuvat. Jotkin kaakaopuut olivat luonnostaan vastustuskykyisiä kyseisellä sienitaudille ja näitä puita kasvatetaan yhä lisää... kaakaon viljely toipuu Brasiliassa, mutta hitaasti. Katastrofista on aikaa vajaat 20 vuotta.


muuta tietoa: Pienen kaakaoplantaasin (n. 20 hehtaaria) voi ostaa omaksi 90 000 eurolla ja esimerkiksi hyvällä alueella olevan 100 hehtaarin plantaasin saa 800 000 eurolla. Tällainen tila sisältää muutakin kuin kaakaopuita. Mm. härkiä, hevosia ja hedelmäpuita.


Poissa Nyäpikkä

  • Viestejä: 367
  • Karma: 17
  • Profiili
Eipä kait tuommoisen kaakaotaudin kehittäminen jossain bioaselabrassa olisi nykyään temppu eikä mikään, menee ehkä liikaa foliopipoilun puolelle jos miettii mahdollisia alan toimijoita, joilla voisi olla tuommoiseen intressejä. Ehkä samoilla tahoilla jotka kehittelevät vastustuskykyisiä lajikkeita, jälleen toimiala, joka voisi luoda kätevästi omat markkinansa aseteollisuuden tapaan. Jonkun plantaasitaloudesta riippuvaisen maan kansantalouden tuollaisella epäsuoralla sodankäynnillä saa tietty ajettua konkurssitilaan.Poissa Ilviselmä

 • ihmekös tuo
  • Viestejä: 473
  • Karma: 48
  • Profiili
Mun tekee taas mieli kirjoittaa arvon kirjoittajien huomiota siihen tosiseikkaan, etteivät itsekkyys, itsetuhoisuus ja ahneus ole missään määrin vain ihmisten ominaisuuksia. Niille on evolutiiviset syynsä, ja ne ovat siten hyvinkin "luonnollisia". Aina on ollut lajeja jotka ovat tuhonneet oman elinympäristönsä ja siinä sivussa itsensä, aina on ollut lajeja jotka ovat pyrkineet hyötymään muista.

Tällaiset toimintamallit eivät siis mitenkään ole seurausta siitä, että ihminen on keksinyt piirtää maailmaan rajoja. Näennäisiähän nuo rajat ovat, mutta maailmassa selviytymiseen silti hyvinkin välttämättömiä, mikäli tarkoitus on elää itsetietoisen olennon ruumiissa - nehän ovat kielen ja käsitteiden tuotosta, joiden tarkoituksena on mm. jäsennellä maailman tarjoamasta informaatiovirrasta edes jotenkin mielekkäitä koosteita, jotta elämä ja selviytyminen mahdollistuvat.

Suhtautuisin hyvin varauksella kaikenlaisiin johtohahmoihin ja muuhun henkilönpalvontaan - kauniit ideat sortuvat hyvin helposti alkuperäistä ajatustaan vastaan kääntyneiksi kulteiksi. Toki tarvitaan inspiroivia ihmisiä jotka uskaltavat maalailla suuntia, olin vain aistivinani joissain tän ketjun postauksissa semmoista hieman huolestuttavaa naiiviutta, jossa odotetaan yksittäistä vapahtajaa/profetiaa ratkaisemaan kaikki ongelmat.

Uskoakseni muuten ihan kautta aikain on odotettu ja otaksuttu, että maailmanloppu on ihan nurkan takana, tapahtumassa meidän elinaikanamme. Otaksuisin tämän liittyvän joihinkin tiettyihin aivojen mekanismeihin. Lisäksi se tuntuu kytkeytyvän mystisiin kokemuksiin - kun aika lineaarisena konstruktiona liukenee hetkeksi ja näkee ikuisuuteen, on helppo lipsahtaa ajattelemaan että ajan loppu on erityisen lähellä juuri nyt myös arkipäivän maailmassa.

Tietysti on niinkin, että apokalypsi tapahtuu jokaikisenä hetkenä. Profetiat viittaavat aina nykyhetkeen koska aika on syklistä: tietyt säännönmukaisuudet toistuvat aina vain, vaikka ottavatkin yhä uudenlaisia muotoja...

Vastahavahtuneesta saattaa vaikuttaa äärimmäisen turhauttavalta kun näyttää että niin monet asiat ovat pielessä eikä kukaan tee mitään. Ehdotan tämän vaikutelman kuitenkin johtuvan paljolti myös siitä, ettei useimpia tärkeitä ison mittakaavan muutoksia ole mahdollista toteuttaa sormia napsauttamalla - ne vaativat huomattavasti enemmän työtä kuin kuvittelisi. Tais olla Huxley joka sanoi, ettei mikään ole niin helppoa kuin osoittaa mikä on pielessä, eikä mikään ole niin vaikeaa kuin keksiä keinot asioiden muuttamiseksi. Turpa kiinni ja toimeen.

Maailmassa on valtavasti eri tavoin valveutuneita ihmisiä, mutta työtäkin on valtavasti. "Nukkuvia massoja" on musta ihan turha syyttää, eivät kaikki voi olla visionäärejä. Monet tekevät lähinnä sitä mihin ovat tottuneet. On näkijöiden tehtävä luoda tarinoita jotka johdattavat suuria massoja suuntaan, jossa ihmiskulttuurilla on mahdollisuus selviytyä ja kestää.


Poissa apatin

  • Viestejä: 364
  • Karma: 18
  • Profiili
Erityiskiitos Samulille ja Ilviselmälle näistä viimeisistä teksteistänne.

---
Tais olla Huxley joka sanoi, ettei mikään ole niin helppoa kuin osoittaa mikä on pielessä, eikä mikään ole niin vaikeaa kuin keksiä keinot asioiden muuttamiseksi. Turpa kiinni ja toimeen.

Maailmassa on valtavasti eri tavoin valveutuneita ihmisiä, mutta työtäkin on valtavasti. "Nukkuvia massoja" on musta ihan turha syyttää, eivät kaikki voi olla visionäärejä. Monet tekevät lähinnä sitä mihin ovat tottuneet. On näkijöiden tehtävä luoda tarinoita jotka johdattavat suuria massoja suuntaan, jossa ihmiskulttuurilla on mahdollisuus selviytyä ja kestää.

Juurikin näin.


Ja halauisin kysyä kaikilta, että eikö teidän mielestänne maailma ole missään menossa lainkaan hyvään suuntaan?
En nyt tarkoita mitään Vesimiehen aikaa.

Itse en usko paratiisimyyttiin jota ajatus siitä, että maailma menee aina vaan huonompaan ja huonompaan suuntaan mielestäni ruokkii, mutta uskon paratiisipotentiaan - jopa ihmiseen, samaan mihin Ilviselvä tuossa viittasi.
Siksi en jaksa ajatella, että maailma menisi vain huonoon suuntaan.
Etenkin, kun tuntuu kovin epävarmalta, että onko tämä ihmisen maailma, johon näissä ketjun teksteissä viitataan, ikinä mennyt kovin erityiseen suuntaan.

Mittakaavojen asettaminen on toki toinen kysymys.


Poissa Klonkku

  • Viestejä: 1 240
  • Karma: 133
  • Profiili
Haluan tähän väliin postata biisin
Eppu Normaali: Hipit rautaa
 + tekstiä.

On totta, että kun ensimmäistä kertaa itse huomasin, että ihmiskunta tuhoaa itseään, ymmärsin hyvin selvästi kapitalismin pirulliset tavoitteet ja kaikki se vääryys ja tuska valui päälleni kuin laava pieneen kylään tuhoten kaikki positiiviset käsitykset markkinataloudesta täysin. Kyllä, se oli hetkauttavaa.

Wall Streetillä on parhaillaan menossa mielenosoitus, josta ei ole juurikaan uutisoitu. Miksi? Noh.. Mielenosoitus on nimenomaan kapitalismia vastaan, ja sitä valtaa pitävät pamput, jotka päättävät myös mitä telkkarissa näytetään, ja mitä mediassa yleensäkin julkaistaan, eivät anna asian tulla kunnolla julki, sillä järjestelmässähän on nyt virus, joka on vain tuhottava nopeasti pois jaloista jälkiä jättämättä, jotteivat mielenosoittajat saisi istutettua ajatuksia "tilanteelle sokeiden" ihmisten päähän. Tästä voimme jakaa enemmänkin mielipiteitä. Kuulin asian tänään ystävältäni ja yllätyin suuresti tästä median tiukasta koiranhihnasta, joka meidän kaulassamme on: Uutisoidaan sitä, mitä halutaan ja mitä on kapitalismin kannalta järkevää uutsoida. (Itse pyrin seuraaman mahdollisimman vähän uutisia.)

"Ei se näy, ja kaiken pystyy leikkaamaan ulos siitä kontekstista." -Joniveli

Useita spekulaatioita ja johtopäätöksiä voimme vetää mm. tapauksesta 9/11 tämän suhteen. Isku vastaan kapitalismia, mutta media teki tästä terrorismia, joka kuulostaa pelottavalta ja ehdottoman väärältä?

Yritän kömpelösti lainata jälleen ystävääni: Kapitalismi ei enää toimi. Se on suurissa vaikeuksissa, sillä yhä useammat ns. vähempiosoiset ovat "heränneet". Rahatalous alkaa kusta omiin nilkkoihinsa. Hinnat nousevat huimaa vauhtia, ahneus kasvaa, ja tällä menolla on maksettava ostajille, jotta he ostasivat myyjiltä. Kärjistettynä. Tämä ei voi toimia enää kauaa.

Henkilökohtaisesti en ole perillä tästä, mutta jotenkin tuohon tyyliin ystäväni sai minut vakuuttuneeksi, että näin on. (Hän opiskeli tradenomiksi, mutta jätti koulunsa kesken, sillä huomasi sen olevan vain ihmisten kusetusta heidän tietämättään, taitavaa kusetusta.)

Maailmanlopusta:
Aloituspostausta täytyy korjata. Suhteessa aikaan, jonka ihminen on tällä pallolla tallustellut muodossa tai toisessa, luulisin, että ihmiskunta on suhteellisen lähellä loppua, ainakin tätä menoa. Maapallon varat alkavat loppua, vaikkakin rakennetaan ja kulutetaan yhä energiatehokaammin ja pyritään keksimään ehtymättömiä energiamuotoja. Jokseenkin pelottava ajatus, ja toivonkin (ehkä naiivisti, mutta sydämeni pohjasta), että Me saisimme järjestelmän toimimaan. En usko yhteen vapahtajaan tai johtohahmoon/satunnaisiin vastarintatempauksiin/minkäänlaiseen siioniin, vaan siihen, että nyky-yhteiskunnan ongelmat voitaisiin ratkaista jos tarttuisimme toimeen. Toisaalta jos kapitalismi on murtumassa, ja toimiva järjestelmä on luotava osittain uudelleen, on helpointa vain odottaa. Universaali rakkaus on (ehkäpä) avainsana, mutta jos se ei dominoivana arvojärjestyksessä korkeimmalla, "päättävänä elimenä" luontaisesti asu meissä...mitä tehdä?

Maailma ei suinkaan mene vain huonoon suuntaan. Tiedemiehet, jotka oikeasti tekevät tiedettä, tutkivat maailmankaikkeutta aina pienimmästä nanohiukkasesta aina maailmankaikkeuden laitamille, ovat avartaneet mieltämme ja syöttävät tiedonhalullemme ruokaa päivittäin. Tiede, se on jotain, mitä haluaisin joskus ehkä itsekin tehdä. Kehitys on jatkunut tieteen ja taiteen osalta minusta upeaan suuntaan. Auditiivinen ja visuaalinen anti nykypäivän 3D-HD-LED-ruuduilla ja HD-äänentoistolla on jotain häkellyttävää enkä poissulje myöskään missään nimessä ihan livenä nähtäviä/kuultavia taiteita. Upeaa. Pienistä asioista voi tehdä myös "suurta psykedeliaa", niinkuin Hypnagogic minulle joskus opetti. Viimeisimmällä tripillä totesimmekin kaveriporukalla kodassa istuessamme, että "Maailma on ehdottomasti kaunein ja ihmeellisin paikka missä olen ollut."

Tämä kaikkihan on kuitenkin vain spekulaatiota ja pohdintoja (ja myöskin vain atomien värähtelyä, mikä saa kaiken tuntumaan merkityksettömältä). Tarkoitukseni on herättää keskustelua, sillä täällä on arvokkaita tekstejä; teorioita, faktoja ja mielipiteitä. Vilpitön kiitos Teille.
Elämän tarkoitus on tehdä sitä, mitä oikeasti haluaa, mutta satuttamatta toisia.


Poissa Samuli

  • Viestejä: 111
  • Karma: 7
  • Profiili
Eipä kait tuommoisen kaakaotaudin kehittäminen jossain bioaselabrassa olisi nykyään temppu eikä mikään...

Myöhemmin törmäsin artikkeliin, jossa tekijöistä yksi on tunnustanut tekonsa. He olivat vasemmistolaisia ja halusivat nimenomaan syrjäyttää Kaakao-paroonit Bahian osavaltion hallinnosta. Nyttemmin nämä samat herrat ovat Bahian hallinnossa -paitsi tietenkään tämä tunnustaja ei ole ja hänen rikoskumppaninsa puolestaan kiistävät olleensa mukana tässä tuhotyössä.

Mitään syytteitä ei tietääkseni nosteta ja vaikuttaakin, että koko asia on sittemmin vaiettu kuoliaaksi.

Artikkeli on täällä portugalin kielellä, mutta google-kääntäjällä varmaan saa kohtuullisen käännöksen suomeksi. https://sites.google.com/site/luisafonso/terrorismobiol%C3%B3gicodopt

Tämä etelän tuholaissieni elää luonnonvaraisena sademetsässä ja mm. tämä "tunnustaja" kertoi, miten hän kuljetti saastuneita pohjoisen kaakaopuun oksia ja hedelmiä bussikyydillä etelään Bahiaan ja sitten tämä ryhmä kävi yöaikaan sitomassa kiinni paikallisiin plantaasien kaakaopuihin nämä saastuneet oksat ja hedelmät. Kun sienitauti aloitti leviämisen oli se sitten plantaasien menoa.


Poissa Samuli

  • Viestejä: 111
  • Karma: 7
  • Profiili
Ja halauisin kysyä kaikilta, että eikö teidän mielestänne maailma ole missään menossa lainkaan hyvään suuntaan?

Jo pelkkä pikainen vilkaisu historiaan osoittaa, että elämme parempia aikoja, kuin koskaan aikaisemmin.

Muistan miten pikku poikina mietimme ja suunnittelimme missä historian vaiheessa haluaisimme kukin asua. Huippu suosiota niitti ritariaika (tai paremminkin keskiaika), paljon huomiota sai myös antiikin rooma.
Näimme maailman tietenkin oman aikamme kautta, jossa olisimme pukeutuneet haarniskoihin jne., mutta se minkälainen maailma oli tuolloin varsinkin Euroopassa oli aika karu. Ihmisissä oli syöpäläisiä, lapsikuolleisuus korkeaa, kulkutaudit olivat tappavia, oli pulaa ruoasta ja ihmiselo oli enemmänkin orjuutta. Jos tuuria oli ja oli syntynyt aateliseksi ei tarvinnut kärsiä nälänhädästä ainakaan niin usein kuin muu väestö.
Rooman aika ei saa hirveästi kehuja sekään. Hygienia oli tiettävästi paremmin hoidettu julkisine kylpylöineen, mutta pelkkä pieni haava kädessä saattoi aiheuttaa ns. verenmyrkytyksen, jota ei todellakaan hoidettu antibiootein.

Eräs britti kirjoitti muistelmissaan 1800-luvulla mm. kuinka Britannian laivasto tuli Suomen rannikolle Oolannin-sodan aikaan ja maihin pistäytyessään vierailivat erään suomalaisen perheen tuvassa. Tupa haisi, asukkaat olivat likaisia ja täynnä täitä - toivottavasti britti vain liioitteli ja ylensi itseään  :D

Mutta kyllä kaiken kaikkiaan ihmiselo on paremmalla tolalla nykyää kuin aikaisemmin.


Poissa Samuli

  • Viestejä: 111
  • Karma: 7
  • Profiili
Wall Streetin protesti ei ole suoranaisesti kapitalismia vastaan, vaikka ainakin osa mielenosoittajista kutsuu itseään antikapitalisteiksi. Kyseessä on talouden ylivallan rajoittamisesta ja vaatimus paluusta demokratiaan. Tästä syystä myöskään ei juurikaan uutisoida tätä protestia Yhdysvalloissa, koska konservatiivit "hallitsevat" monia medioita. Kaikki mikä sataisi demokraattien laariin pyritään estämään.

Eräässä kyltissä luki/lukee: ""Pankkien lunnaat maksettiin, meidät myytiin".

Ja mielenosoittajat kertovat, että pääasiassa he protestoivat hallinnon ja talouden liian läheisistä kytköksistä sekä huonoa talouspolitiikkaa vastaan.

Mm. rebuplikaani poliitikot (vanhoilliset) siirtyvät sujuvasti sijoituspankki Golman Sachsin johtotehtäviin ja takaisin hallitukseen tekemään "edullisia" päätöksiä suursijoittajille ja osa näistä poliitikoista on myös suursijoitusyhtiöiden jäseniä.

Ja mitä tulee demokratiaan on siitä yhä useammin puute, kun raha sanelee poliitikkojen teot. Suuryhtiöt, sijoittajat jne. sanelevat politiikan suunnan, eikä kansa, joka on äänestänyt sitä poliitikkoa, jonka ajatusmaailma on ollut lähellä äänestäjää.

Sama demokratian hupeneminen on myös näkyvissä Euroopassa. Vaikka Kreikka on toiminut vastuuttomasti, niin sijoituspankit Saksassa, Ranskassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa ovat syytäneet surutta rahaa Kreikalle hyvään hintaan - hyvään hintaan heille - Mm. Goldman Sachs oli piilottamassa Kreikan velkoja Kreikan hakiessa Eurovaluutta jäsenyyttä. Eivät nämä pankit tai niitä johtavat ole aivan typeryksiä vaikka virheitä tekevätkin. He ovat laskelmoidusti lobanneet ja syytäneet rahaa europoliitikkoihin, jotta ja kun alamäki alkaa saadaan hallitukset takuumiehiksi tappioiden maksajiksi. Sijoittajat eivät tappioita ota harteilleen, kun se on vain mahdollista välttää. Isommat sijoituspankit kusettavat pienempiä sijoituspankkeja ja talletuspankkeja mukaan tähän ja kyseessä on ns. nollasummapeli. Eli toinen voittaa ja toinen aina häviää. Voittajat ovat useimmin nämä isommat, mutta välillä käy hassusti kuten 2008 Lehman Brothersille. Joka sekään ei muuten uskonut kaatuvansa, mutta tapahtumat rullasivat liian nopeasti eikä mitää pelastusoperaatiota ehditty suorittaa.

Juuri tämä mädännäisyys mikä rahamaailmassa on saa minut huonolle tuulelle, josta aikaisemmin mainitsin.


Poissa Samuli

  • Viestejä: 111
  • Karma: 7
  • Profiili
Raha muuttaa moraalia.

Ja näin helposti se käy. Ajatellaan ahkeraa Lisaa joka on hikisesti saanut säästettyä 50 000 euroa. Sitten hän kuulee miten pörssissä kannattaa sijoittaa ja viiden tai kymmen vuoden kuluttua saat samoista osakkeista jopa 25% enemmän kuin osto hetkellä panit niihin rahaa. Liisa alkaa unelmoida, että sellaisella sijoituksella hän voisi hyvin tienata 12-13 000 euroa tekemättä mitään. Liisa ostaa epäviisaasti koko rahalla Nokian osakkeita (tässä vaiheessa Nokia vielä porskuttaa) hintaa 30 euroa kappale.

Aika kuluu ja Noksu notkahtaa, tulee Elop ruoriin miljoonat katoavat kankkulan kaivoon. Osakkeista saa enää 4 euroa kappaleelta, joten Liisan omaisuus on sulanut 43 000 euroa. Paniikkihan Liisalla on ja kiroilee, kun ei myynyt ajoissa ja nyt ei uskalla myydä, kun kaikki rahat ovat menneet, nyyh.... jos, jos kurssi jotenkin nousisi.
Sitten Elop päättää panna Nokiassa toimeen ison nipun irtisanomisia ja sulkea Salon tehtaan ja Romanian tehtaan sekä siirtää toimintaa Kiinaan ja muualle halpatyövoiman maihin. Hurraa, toimenpiteet parantavat Nokia tasetta ja kulut laskevat. Suursijoittajat heräävät ja sijoittavat jälleen Nokiaan - kurssi nousee 3% ja Liisa on ilahtunut, ehkä tässä vielä omat takaisin saa.

Lehdissä ja keskustelupalstoilla tuohtuneena arvostellaan Nokia toimia ja kuinka Nokia epäeettisesti siirtyy pois Suomesta jättäen taakseen työttömiä suoraan ja välillisesti alihankintafirmojen mennessä konkkaan. liisakin tuntee pistoksen omassatunnossaan, mutta hän ei arvostele julkisesti, sillä hänellä on "oma lehmä ojassa", HÄN haluaa omat rahansa takaisin ja se vaientaa kritiikin ja saa hänet ainakin hiljaa toivomaan joitain uusia toimenpiteitä, jotta osakkeiden kurssi nousisi edelleen.

Näin sijoittajat toimivat. He eivät juurikaan välitä joutuuko 1000 vai 10 000 ihmistä työttömäksi vai ei vaan pääasia on, että yritys tuottaa voittoa sijoittajille. Siksi he ovat sinne rahansa panneetkin.

Sijoittajia on tietysti monenlaisia ja jotkut ovat oikeasti kiinnostuneita jonkin yrityksen toiminnasta ja haluavat pääomittaa sitä - korvausta vastaan tietenkin. Jos kaikki menee hyvin yritys saa tarvittavaa pääomaa ja kasvaa isommaksi sekä pystyy palkkaamaan lisää henkilökuntaa. Kaikki hyvin, työllisyys on hieman laskenut ja verotulot valtiolla kasvaneet.

.... tarina jatkuu Liisan tapauksessa onnellisesti. Nokia on siirtänyt pysyvästi valmistuksensa Kiinaan ja puhelimia valmistetaan riistämällä kiinalaisia työläisiä. Pääkonttori on Kaliforniassa ja Nokia on käytännössä amerikkalainen yritys. Kurssi hipoo 50 euroa ja Liisa myy kaiken onnelisena pois. Ooh, 83 000 euroa rapsahtaa Liisan tilille (ei ajatella tässä verotusta).

Liisa miettii, että tyhmäähän se olisi seisottaa rahaa pankkitilillä, kun inflaatio söisi sen ja nyt Liisa on saanut maistaa sijoittamisen tuomaa andrenaliinia, joten hän pohtii sijoittamista öljyyn. Öljyähän tarvitaan aina ja kohtahan se loppuukin, joten hinta varmasti nousee. Öljyn hinta on nyt vaikka 80usd/tynnyri ja Liisa huomaa lehdistä, että kun Atlantilla on hurrikaanikausi öljyn hinta näyttää nousevan ja laskevan pyörremyrskyjen tahdissa. Liisa sijoittaa öljyyn toivoen öljyn hinnan nousevan. Onko Liisasta tullut keinottelija - kyllä on. Liisa ei tarvitse öljyä mihinkään itse vaan on sijoittanut öljyyn toivoen sen hinnan nousevan.

Öljyn hinta todellakin heilahtelee hurrikaanikaudella enemmän kuin muulloin. Syynä tähän on, että mm. Meksikonlahden öljykentät sijaitsevat, noh, Meksikonlahdella. Kun hurrikaani lähestyy öljynporauslauttaa se yleensä suljetaan ja öljyä ei porata, joka saa öljyn hinnan hieman nousemaan. Voi sattua katastrofi, jolloin myrsky riuhtoo useampaa öljykenttää ja tuotanto laskee voimakkaasti. Ehkä kentät eivät pääse imemään öljyä pilleillään seuraavaan kuuteen kuukauteen. Öljy-yhtiöt seuraavat näitä hurrikaaneja ja ostavat öljyä varastoon tavallaan vakuudeksi, jos tuotanto pysähtyy pitemmäksi ajaksi ja näin korvaavat menetetyt tulot tai rahoittavat syntyneet vahingot.

Myös suursijoittajat ovat kiinnostuneet tällaisesta toiminnasta. Jos uhkaava myrsky kehittyy Atlantilla ja ennusteiden mukaan suuntaa kulkunsa Meksikonlahdelle, lyövät nämä sijoittajat tavallaan vetoa siitä, että myrskystä tulee mahdollisiman haitallinen. Tämä saa öljyn hinnan nousemaan koska iso raha pannaan kiinni öljyyn ja jos tuho on tarpeeksi raskasta tuottaa se hyvän voiton.

Ei se mitään jos karibialla kuolee muutama sata ihmistä myrskyssä tai että joku pikku firma menee konkkaan korkean (tosin hetkellisesti korkean hinnan) hinnan takia USA:ssa tai Meksikossa. Mutta Liisa hymyilee, hän saa nyt 120 dollaria tynnyriltä. Äkkiä myymään potti (125 000 euroa) ja nauttimaan rahoista.

Liisa päättää nyt, että ei enää tällaista urheilua ja sijoittaa rahansa Portugaliin ostaen sieltä talon. Portugali kärvistelee talous kriisissä ja nyt saa halvalla hieman remontoitavan talon. Liisa ostaa 80 000 eurolla maaseudun rauhasta idyllisen talon - aah, mikä paikka nauttia eläkepäivistä, ja loput rahat hän panee remonttiin kyseiseen taloon. Urakoitsija miettiin talon valmistuessa, että: "Kuules, Liisa. Sun talosi on nyt n. 160 000 euron arvoinen". Liisa ilahtuu, kun omaisuus on noin vain kasvanut. Mutta eihän Portugalilaiset tällaista pysty ostamaan, kun ei niillä ole rahaa. Mutta hei, britit ja saksalaiset kyllä varmaan ostavat.

Ja kyllä he ostavat. Tämä on niin sanottua grynderi toimintaa. Hieman heikkokuntoisista taloista tehdään lähes luksusasuntoja ja myydään eteenpäin hyvään hintaan. Asuntoja ei ole tarkoituskaan kunnostaa vuokra-asunnoiksi tai saattaa asuttaviksi. Ne ovat sijoituskohteita joilla tehdään keksimäärin 20-30% voittoa muutamassa kuukaudessa. Erityisen suosittua tämä on maissa jossa elitaso putoaa esim. laman takia tai sodan seurauksena (Esim. Bosnia jne.) sekä tietysti entiset itäblokin maat joissa on alhainen elintaso. Tällainen toiminta vetää asuntojen hinnat nopeasti ylös, mutta grynderi ei välitä vaan imettyään jonkin maan tyhjiin, siirtyy hän sulavasti seuraavaan.

Hieman kärjistettyä tekstiä, mutta piti saada purkaa kiukkua. Sitä paitsi olen kurkkukipeänä kotona ja ei ole muuta tekemistä kuin kirjoitella, heh  :)


Poissa Ilviselmä

 • ihmekös tuo
  • Viestejä: 473
  • Karma: 48
  • Profiili
Isku vastaan kapitalismia, mutta media teki tästä terrorismia, joka kuulostaa pelottavalta ja ehdottoman väärältä?
Pistäs linkkejä artikkeleihin joissa noista mielenosoituksista on tehty terrorismia? (Se, että jotkut kyttien antiterrorismiryhmät valvovat meininkiä ei ole sama asia.)

Lainaus
En usko yhteen vapahtajaan tai johtohahmoon/satunnaisiin vastarintatempauksiin/minkäänlaiseen siioniin, vaan siihen, että nyky-yhteiskunnan ongelmat voitaisiin ratkaista jos tarttuisimme toimeen.
Liekö tietämättömyyttäsi vaiko ylimielisyyttäsi, että vihjaat toistuvasti, ettei kukaan olisi tarttunut toimeen. Miksi haluat pitää kiinni tällaisesta dogmasta?

Ymmärrätkö, ettei planeetanlaajuisten muutosten tekeminen ole yhtä kuin se, että tajutaan että korjattavaa on? Tämä planeetta on kompleksinen systeemi, kuten on myös planeettamme talousjärjestelmä (jota, aivan oikein, pyrkivät ylläpitämään monet joiden materiaalinen hyvinvointi on siinä kiinni, mutta joka on toiminnassa myös siksi, ettemme toistaiseksi ole kehittäneet käytännössä paremmin toimivaa.)

Lainaus
mitä tehdä?
Intohimolla sitä mihin omat resurssit ja mielenkiinto riittää, ja mistä kokee ympäröivän maailman hyötyvän? :)

Jotain zeitgeistia ollaan mietitty nykymenon antiteesinä mutta epäilen vahvasti että senkin projektin taustalta löytyy juutalaisia.
Jokainen meistä löytää kuvansa taottuna kolikon kummallekin puolelle.


Poissa Mik.is

  • Viestejä: 791
  • Karma: 47
  • Profiili
Nyäpikän juutalaistraumat menee yli ja ohi. Oisko tästä viestiketjusta johonkin muuhun?

Pitäiskö juutalaisuutta ym. käsittelevät viestit siirtää tästä viestiketjusta omaan viestiketjuun?


EDIT: Juutalaisuutta käsittelevät viestit siirretty omaan viestiketjuunsa.